Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας για τα κρούσματα πνευμονοπάθειας στις ΗΠΑ

Από τον Αύγουστο του 2019, παρατηρείται ένα ξέσπασμα ασθένειας των πνευμόνων στις ΗΠΑ και οι επικεφαλίδες σε όλο τον κόσμο προειδοποιούν ότι συνδέεται με το άτμισμα. Αυτή τη στιγμή έχουν αναφερθεί 1.604 περιπτώσεις στο Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) από 49 πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων 34 θάνατοι. Ενώ στις ΗΠΑ οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων υπολογίζονται περίπου στα 9 εκατομμύρια, οι εβδομαδιαίες ενημερώσεις στον ιστότοπο του CDC καθιστούν σαφές ότι η ομάδα των ατόμων που νόσησαν είναι πολύ συγκεκριμένη. Το ξέσπασμα φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των νέων: το 70% των ασθενών είναι άνδρες και η μέση ηλικία είναι 24. Σχεδόν το ήμισυ (46%) είναι κάτω των 21 ετών.

Η THC είναι η κύρια ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης και το CDC δήλωσε ότι τα προϊόντα που εντοπίστηκαν προέρχονται από το δρόμο ή από άλλες ανεπίσημες πηγές (π.χ. φίλοι, μέλη της οικογένειας ή παράνομοι έμποροι).

Το ξέσπασμα δεν φαίνεται να συνδέεται με τη μακροχρόνια χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων νικοτίνης, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ για πάνω από 10 χρόνια. Η πρώτη περίπτωση αναφέρθηκε στα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους και μαζί με όλες τις άλλες περιπτώσεις φαίνεται να συνδέεται με πολύ πρόσφατη χρήση που προκαλεί ταχεία βλαβερή επίδραση.

Εξαιτίας αυτού που συνέβη, αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ απαγόρευσαν τη χρήση αρωμάτων σε ηλεκτρονικά τσιγάρα και ζήτησαν επείγουσα δράση.

Θα μπορούσε να συμβεί εδώ;

Πρέπει να είμαστε σαφείς για το τι είναι αυτό το ξέσπασμα και δεν είναι. Δεν πρόκειται για πρόβλημα που συνδέεται με τη μακροπρόθεσμη χρήση ρυθμιζόμενων προϊόντων νικοτίνης. Εάν ήταν, θα περίμενε κανείς να δει ένα πολύ διαφορετικό δημογραφικό προφίλ να έχει επηρεαστεί, πιο χαρακτηριστικό των μακροπρόθεσμων vapers. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη ρυθμίζονται πιο στενά στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό, τι στις ΗΠΑ και ο Ρυθμιστικός Οργανισμός Φαρμάκων και προϊόντων Υγείας (MHRA) είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη των κανονισμών για τον καπνό.

Οι κυριότερες χημικές ουσίες που υποπτεύονται στις ΗΠΑ, όπως το THC και η οξική βιταμίνη Ε, δεν επιτρέπονται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην Αγγλία.

Παρόμοια κατάσταση ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου υπάρχουν αντίστοιχοι περιορισμοί για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο - σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα προϊόντα Καπνού (TPD). Κανένα παρόμοιο κρούσμα όπως στις ΗΠΑ δεν έχει αναφερθεί από το δίκτυο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ μέχρι σήμερα.

Η αγορά παράνομων ναρκωτικών είναι παγκόσμια και είναι πιθανό ότι παρόμοια προϊόντα με εκείνα στις ΗΠΑ είναι διαθέσιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, γι 'αυτό προειδοποιούμε για αυτή τη νέα και σοβαρή απειλή και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είμαστε πιο βέβαιοι από ποτέ ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα, το οποίο σκοτώνει σχεδόν 220 ανθρώπους στην Αγγλία κάθε μέρα. Τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι το άτμισμα ενέχει ένα μικρό ποσοστό του κινδύνου του καπνίσματος.

Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο που περιέχει νικοτίνη, είναι πολύ πιθανότερο κάποιος να σταματήσει με επιτυχία σε σχέση με το να στηριχθεί μόνο στη θέληση. Αλλά είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται τα ελεγχόμενα προϊόντα και να αποφεύγονται σπιτικά ή παράνομα προϊόντα και ουσίες.


Από το blog του Public Health England