Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 210 762 20 20
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ:  210 762 20 20
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για παραγγελίες άνω των 19€
EN | GR
0

Καταρρίπτοντας τους μύθους γύρω από το άτμισμα

28/06/2021
από
Καταρρίπτοντας τους μύθους γύρω από το άτμισμα

 

«Vaping demystified»

Αυτός είναι ο τίτλος της ενδιαφέρουσας καμπάνιας που δημιούργησε το Yorkshire Cancer Research, σε συνεργασία με επαγγελματίες από τον χώρο της υγείας, με στόχο να διαλύσει όλους τους μύθους και τις παρανοήσεις που ακολουθούν το άτμισμα και να ενημερώσει τους καπνιστές με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να λάβουν υπεύθυνες αποφάσεις.

Με την καμπάνια και το σχετικό βίντεο που την συνοδεύει, το Yorkshire Cancer Research, επιχειρεί να αναδείξει την σπουδαιότητα του ατμίσματος, μιας και με βάση επιστημονικά στοιχεία, το άτμισμα είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα. Η αλλαγή από το κάπνισμα στο άτμισμα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία των καπνιστών, σε σύγκριση με τη συνέχιση του καπνίσματος.

 

Τι είναι το Yorkshire Cancer Research; Πρόκειται για την μεγαλύτερη ανεξάρτητη φιλανθρωπική οργάνωση για τον καρκίνο στην Αγγλία, η οποία στα πλαίσια της δέσμευσης της να μειώσει τα ποσοστά των καπνιστών στην περιοχή του Yorkshire, δημιούργησε την εκστρατεία «Vaping Demystified», επιχειρώντας να αποκαταστήσει την αλήθεια σχετικά με το άτμισμα, διαλύοντας όλες τις λανθασμένες απόψεις που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια και αποθαρρύνουν τους καπνιστές να κάνουν την αλλαγή.

 

Tα γεγονότα που παρουσιάζονται στο βίντεο

Στο βίντεο παρουσιάζονται μεταξύ άλλων οι απόψεις εμπειρογνωμόνων και ειδικών για την υγεία, όπως πνευμονολόγων, γενικών γιατρών, ερευνητών, εμπειρογνωμόνων για τη δημόσια υγεία, γιατρών που ειδικεύονται στη διακοπή του καπνίσματος.

Vaping demystified

 

Myths Busted

Εχω διαβάσει πως το άτμισμα είναι εξίσου βλαβερό με το κάπνισμα. Αληθεύει;

Το άτμισμα είναι λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα. Είναι γεγονός, λοιπόν, πως όταν κάποιος εγκαταλείψει το συμβατικό τσιγάρο και στραφεί στο άτμισμα, θα παρουσιάσει, πιθανότατα, σημαντικά οφέλη στην υγεία του. Το Yorkshire Cancer Research υποστηρίζει τη χρήση προϊόντων ατμίσματος ως ένα σημαντικό εργαλείο διακοπής του καπνίσματος, μια θέση, την οποία προωθεί και ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England). Πρόσφατα δε, ο PHE, στην έβδομη ανεξάρτητη έκθεση για το άτμισμα που έδωσε στη δημοσιότητα, τόνισε πως το «άτμισμα είναι καλύτερη και πιο αποτελεσματική μέθοδος για την διακοπή του καπνίσματος σε σχέση με τις θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης».

 

Τα ατμιστικά προϊόντα δεν είναι διαθέσιμα για συνταγογράφηση μέσω του Εθνικού Συστήματος της Αγγλίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν ακολουθούν το ρυθμιστικό πλαίσιο; Πώς ξέρουμε τι συστατικά περιλαμβάνουν;

Η Αγγλία εφαρμόζει μερικούς από τους αυστηρότερους κανονισμούς στον κόσμο για τα προϊόντα ατμού. Οι κανονισμοί αυτοί διασφαλίζουν ότι τα εν λόγω προϊόντα ακολουθούν κατά γράμμα τα μέγιστα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, καθώς και ότι συμμορφώνονται με όλες τις απαιτήσεις συσκευασίας. Διαθέτουν ακόμη τις απαραίτητες ενδείξεις και επισημάνσεις, ώστε να παρέχουν στους καταναλωτές όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να μπορούν να επιλέγουν σωστά. Μάλιστα, όλοι οι κατασκευαστές των ατμιστικών προϊόντων οφείλουν να παρέχουν στη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ακριβή στοιχεία για όσα παράγουν, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και μια λίστα με όλα τα συστατικά τους.

 

Έχω ακούσει πώς τα προϊόντα ατμού μπορούν να προκαλέσουν εκρήξεις και φωτιές. Αληθεύει;

Οι πυρκαγιές που προκαλούνται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι τόσο σπάνιες και τόσο πιθανές όσο οι φωτιές που προκαλούνται αντιστοίχως από τα κινητά τηλέφωνα. Όταν συμβαίνουν, πιθανότατα οφείλονται σε δυσλειτουργίες των μπαταριών τους, για αυτό και όσοι ατμίζουν θα πρέπει να μην ξεχνούν τις συσκευές τους στον φορτιστή, χωρίς επιτήρηση, για όλο το βράδυ. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς από τα ατμιστικά προϊόντα είναι σημαντικά χαμηλότερος συγκριτικά με εκείνον που προκαλείται από τα αναμμένα τσιγάρα. Τα ξεχασμένα τσιγάρα είναι η κύρια αίτια θανάτου στα νοικοκυριά, προκαλώντας περίπου 2000 πυρκαγιές τον χρόνο.

 

Αργήσαμε να μάθουμε για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία αλλά και τους κινδύνους του. Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν τα προϊόντα ατμού είναι ασφαλή;

Τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι διαθέσιμα στην Αγγλία από το 2007 και είναι από τα πιο ευρέως μελετημένα θέματα της επιστημονικής κοινότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα ατμιστικά προϊόντα είναι λιγότερο επιβλαβή από το συμβατικό τσιγάρο και θεωρούνται αποτελεσματικός τρόπος διακοπής αυτού.

 

Έχω διαβάσει ότι τα προϊόντα ατμού μπορούν να προκαλέσουν κακό στους πνεύμονες. Ισχύει;

Πριν από καιρό κυκλοφόρησαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ιστορίες που αφορούσαν το ξέσπασμα περιστατικών πνευμονοπάθειας (EVALI) στις ΗΠΑ. Αυτά τα περιστατικά οφείλονταν στη χρήση παράνομων προϊόντων THC και την προσθήκη της ουσίας vitamin E acetate, μια ουσία η οποία είναι απαγορευμένη στην Αγγλία, σύμφωνα με την Οδηγία για τα Προϊόντα Καπνού του 2016. Επομένως, ο κίνδυνος να προκληθεί σε κάποιον Βρετανό χρήστη ηλεκτρονικού τσιγάρου, η ασθένεια EVALI, είναι εξαιρετικά μικρός, δεδομένου ότι όλες οι συσκευές ατμίσματος ακολουθούν το ισχύον Βρετανικό ρυθμιστικό πλαίσιο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία «Vaping Demystified» μπορείτε να επισκεφθείτε την ακόλουθη ιστοσελίδα.

Ο παρών ιστότοπος αφορά εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα, δυνητικά μειωμένου κινδύνου. Με την είσοδό σας δηλώνετε υπεύθυνα ότι είστε άνω των 18 ετών.

Είστε 18 ετών ή άνω;