Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 210 762 20 20
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ:  210 762 20 20
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για παραγγελίες άνω των 19€
EN | GR
0

Οι ατμιστές δύσκολα ξαναγίνονται καπνιστές, σύμφωνα με Έλληνα ερευνητή Βρετανικού Πανεπιστημίου

09/01/2019
από
Οι ατμιστές δύσκολα ξαναγίνονται καπνιστές, σύμφωνα με Έλληνα ερευνητή Βρετανικού Πανεπιστημίου
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διακόψει κανείς το τσιγάρο, με τους συνηθέστερους να είναι η μέθοδος «το κόβω μαχαίρι», οι φαρμακευτικές θεραπείες που συνήθως προσφέρονται από γιατρούς και κέντρα διακοπής καπνίσματος και η αντικατάσταση του καπνίσματος με ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Δεν υπάρχουν πλέον αμφιβολίες ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο βλαβερό από το συμβατικό, ωστόσο ακόμα ερευνάται το πόσο ακριβώς βλαβερό είναι για τους ατμιστές και τους γύρω τους. Σε σχέση με το κάπνισμα, υπάρχουν πολύ λιγότερα δεδομένα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι είναι ένα σχετικά νέο προϊόν και οι ερευνητές αγωνίζονται να μελετήσουν ανθρώπους που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς να έχουν καπνίσει ποτέ συμβατικά τσιγάρα.

Αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα μεγάλη έρευνα, με τη χρηματοδότηση της Heart Research UK στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam, επικεφαλής της οποίας είναι ο Έλληνας ερευνητής Δρ. Μάρκος Κλονιζάκης. Η συγκεκριμένη έρευνα εξετάζει τα οφέλη και τους κινδύνους χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων για τη διακοπή του καπνίσματος και εστιάζει στην καρδιαγγειακή υγεία, εξετάζοντας το αποτέλεσμα στις μικρές φλέβες και τις αρτηρίες.

Η πρόοδος των συμμετεχόντων παρακολουθείται για περίοδο 6 μηνών. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε τρεις ομάδες: μία που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά τσιγάρα υψηλής νικοτίνης, μια που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη και μια τρίτη ομάδα που τις παρέχεται φαρμακευτική θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης. Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν τον ίδιο τύπο υποστήριξης συμπεριφοράς για να σταματήσουν το κάπνισμα, βάσει του πλαισίου στήριξης των υπηρεσιών διακοπής καπνίσματος.

Προκαταρκτικά συμπεράσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κατανέμονται τυχαία στις ομάδες ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πιθανότερο να μην ξαναρχίσουν το κάπνισμα και να ολοκληρώσουν την προσπάθεια διακοπής κατά τη διάρκεια της μελέτης.

«Ελπίζουμε ότι με την πάροδο του χρόνου, τα ευρήματα αυτά θα βοηθήσουν στην ενημέρωση νέων κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων για τη διακοπή του καπνίσματος. Είναι επίσης σημαντικό οι καπνιστές να έχουν περισσότερες επιλογές και καλύτερη ενημέρωση ώστε να μπορέσουν να σταματήσουν το κάπνισμα για πάντα.» αναφέρει ο Δρ. Κλονιζάκης.

Ο παρών ιστότοπος αφορά εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα, δυνητικά μειωμένου κινδύνου. Με την είσοδό σας δηλώνετε υπεύθυνα ότι είστε άνω των 18 ετών.

Είστε 18 ετών ή άνω;