Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 210 762 20 20
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ:  210 762 20 20
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για παραγγελίες άνω των 19€
EN | GR
0

Κάπνισμα, θερμαινόμενος καπνός και άτμισμα: ποιο είναι λιγότερο επιβλαβές;

17/05/2024
από

Μία νέα μελέτη που διεξήχθη από το Εργαστήριο Abich Srl στην Ιταλία έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στους πιθανούς κινδύνους που ενέχουν για την υγεία τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θέρμανσης καπνού.

Για τους σκοπούς της έρευνας, αναπτύχθηκε μια συσκευή για την ταυτόχρονη συλλογή του καπνού που εκπέμπεται από κάθε εναλλακτική μέθοδο (παραδοσιακά τσιγάρα, συσκευές θέρμανσης καπνού και ηλεκτρονικά τσιγάρα), προσομοιώνοντας πώς ο καπνός ή ο ατμός «συλλαμβάνεται» από τους πνεύμονες. Η συσκευή αυτή ουσιαστικά παράγει έναν καθορισμένο αριθμό από «ρουφηξιές», υπό τις ίδιες συνθήκες για κάθε εναλλακτική, και στη συνέχεια καταγράφει την αλληλεπίδραση του καπνού ή του ατμού με ένα υγρό, το  οποίο τα απορροφά τα συστατικά του καπνίσματος ή ατμίσματος ακριβώς όπως τα απορροφούν οι πνεύμονες.

Συγκεκριμένα, για τη διεξαγωγή της έρευνας, η συσκευή χρησιμοποιήθηκε για να προσομοιάσει την κατανάλωση 25 παραδοσιακών τσιγάρων, εκτελώντας περίπου 150 ρουφηξιές ή ατμίσματα με διαλείμματα, ακριβώς όπως στην πραγματική ζωή, και τον ίδιο ακριβώς αριθμό ρουφηξιών από συσκευές θέρμανσης  καπνού και από ηλεκτρονικά τσιγάρα με δύο διαφορετικές γεύσεις υγρών αναπλήρωσης.

Το υγρό στο οποίο δεσμεύτηκε ο καπνός και ο ατμός που παρήχθη χρησιμοποιήθηκε για τη διεξαγωγή επιστημονικής σύγκρισης μεταξύ των τριών εναλλακτικών. Το σύστημα «σύλληψης» της συσκευής αυτής, που στην ουσία αποτελείται από 3 ελεγχόμενους «τεχνητούς πνεύμονες» που λειτουργούν με λογισμικό και συνδέονται με μία μόνο αντλία, χρησιμοποιήθηκε για τη δοκιμή ηλεκτρονικών τσιγάρων, συσκευών θέρμανσης καπνού και συμβατικών τσιγάρων παράλληλα.

Η μελέτη για την βλάβη που προκαλεί κάθε μία από τρεις εναλλακτικές μεθόδους καπνίσματος κατέληξε σε κάποια πολύ σημαντικά συμπεράσματα:

  • Ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου μείωσε σημαντικά τη ζωτικότητα των κυττάρων του πνεύμονα μόνο στη μέγιστη δόση (150 ρουφηξιές).
  • Ο καπνός από τις συσκευές θερμαινόμενου καπνού έδειξε πολύ χαμηλότερο όριο, στις 29 περίπου ρουφηξιές.
  • Το παραδοσιακό τσιγάρο σημείωσε το μεγαλύτερο βαθμό τοξικότητας για τους πνεύμονες, καθώς μείωσε στον ίδιο βαθμό την ζωτικότητα των κυττάρων ήδη στις 1,5 τεχνητές ρουφηξιές που καταγράφηκαν.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι οι συσκευές θέρμανσης καπνού αποδεικνύεται ότι  είναι 19 φορές λιγότερο τοξικές από τα παραδοσιακά τσιγάρα, ενώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι 93 φορές λιγότερο τοξικό.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι ένα παραδοσιακό τσιγάρο ισοδυναμεί, όσον αφορά τις βλάβες στα κύτταρα των πνευμόνων, με 19 επαναγεμίσματα για μία συσκευή θέρμανσης καπνού και 93 puffs ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι επίσης 5 φορές λιγότερο τοξικό από τις συσκευές θέρμανσης καπνού.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι καμία από τις τρεις εναλλακτικές δεν έχει τοξικότητα ίση με μηδέν, αλλά η διαφορά μεταξύ των τριών είναι σαφώς σημαντική.

 

Δείτε το βίντεο με 6 επιστημονικούς συνεργάτες που συμμετείχαν στην μελέτη να μιλούν σχετικά με τα συμπεράσματα που εξήχθησαν:

https://www.youtube.com/watch?v=XWVO1pvKdzY

 

Πηγές: https://www.abich.it/en/, https://zip.lu/3ivkV

Ο παρών ιστότοπος αφορά εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα, δυνητικά μειωμένου κινδύνου. Με την είσοδό σας δηλώνετε υπεύθυνα ότι είστε άνω των 18 ετών.

Είστε 18 ετών ή άνω;