Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 210 762 20 20
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ:  210 762 20 20
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για παραγγελίες άνω των 19€
EN | GR
0

ΕΚΘΕΣΗ SCHEER: Απέτυχε να αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα του ατμίσματος

19/05/2021
από
ΕΚΘΕΣΗ SCHEER: Απέτυχε να αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα του ατμίσματος

Μερικές εβδομάδες μετά την δημοσιοποίηση της μελέτης του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England), όπου το άτμισμα αναδεικνύεται ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την διακοπή του καπνίσματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται να βάλει «φρένο» στην αναγνώριση της μεγάλης συμβολής που έχει το άτμισμα στη μείωση των συνδεδεμένων με το κάπνισμα ασθενειών.

Η αναφορά της Επιστημονικής Επιτροπής για την Υγεία, το Περιβάλλον και τους Αναδυόμενους Κινδύνους (Scientific Committee on Health, Environmental and Emerging Risks - SCHEER της ΕΕ), η οποία δημοσιεύθηκε προ ημερών και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, παραλείπει τα πιθανά οφέλη που έχει για την υγεία η αντικατάσταση του καπνίσματος με τα εναλλακτικά προϊόντα και αγνοεί επιδεικτικά σημαντικά επιστημονικά δεδομένα που συνηγορούν υπέρ αυτών.

 

Η επιτροπή SCHEER απέτυχε να συγκρίνει τους κινδύνους από τη χρήση προϊόντων ατμίσματος με τους κινδύνους από το παραδοσιακό κάπνισμα. Από την εν λόγω αναφορά απουσιάζουν επίσης εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες όπως η εκτίμηση των επιπτώσεων που είχε το άτμισμα στην Ευρωπαϊκή Δημόσια Υγεία μέχρι τώρα, καθώς και πληθώρα επιστημονικών μελετών που έχουν αποδείξει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι το άτμισμα είναι μακράν λιγότερο επιβλαβές από το παραδοσιακό κάπνισμα. Τέτοιες σπουδαίες παραλήψεις καθιστούν την αναφορά επουσιώδη και άχρηστη για τους σχεδιαστές πολιτικών υγείας και επιβεβαιώνουν ότι η Επιτροπή είναι αρνητικά προκατειλημμένη απέναντι στις πολιτικές Μείωσης της Βλάβης.

Αξίζει να τονισθεί πως ένα προσχέδιο της Αναφοράς είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Σεπτέμβριο του 2020, έχοντας δεχτεί σφοδρότατη κριτική, λόγω ελλιπών στοιχείων που παρουσίαζε. Και παρά τις αντιδράσεις που είχαν προ μηνών προκληθεί, η τελική αναφορά περιλάμβανε λίγες αποκλίσεις και βελτιώσεις από την αρχική, αποδεικνύοντας πως οι ειδικοί που την συνέταξαν δεν έλαβαν διόλου υπόψη τις μαρτυρίες εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη, που έχουν δηλώσει πώς «έκοψαν» το κάπνισμα, χάρη στα εναλλακτικά προϊόντα καπνού.

 

Η αναφορά της SCHEER όχι μόνο δεν συνιστά βήμα προόδου αλλά πάει ένα βήμα πίσω την ΕΕ, μιας και απέτυχε να αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα του ρόλου του ατμίσματος σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο αφού στα έδρανα του Κοινοβουλίου συζητείται το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου (Beating Cancer Plan).

Όπως δήλωσε στο Ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό Portal Euractiv, ο διαπρεπής ερευνητής και καρδιολόγος κ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός:

 

quote icon
«η επιστημονική έρευνα τα τελευταία χρόνια, μετά την υιοθέτηση της TPD (σ.σ Ευρωπαϊκή οδηγία για τα προϊόντα καπνού) το 2014, παρουσιάζει θετικά ευρήματα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, θεωρώντας τα πάντα υποκατάστατα του συμβατικού τσιγάρου. Λαμβάνοντας υπ’όψη τα στοιχεία του 2014, κάποιος θα περίμενε πώς σήμερα θα είχαμε μια πιο θετική άποψη. Αντιθέτως, οι αναφορές των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΕ παραμένουν επιστημονικά αβάσιμες με σοβαρό τον κίνδυνο πλέον να υπονομευθούν όλες οι προσπάθειες αντικατάστασης του συμβατικού τσιγάρου με το ηλεκτρονικό»

 

Ο Πρόεδρος της IEVA (Ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ατμίσματος) Ντάστιν Ντάλμαν σχολίασε σχετικώς: «Η επιτροπή SCHEER απέτυχε να παρουσιάσει τα επιστημονικά δεδομένα για τον ατμό με ολοκληρωμένο και ισορροπημένο τρόπο. Το αποτέλεσμα; Να δώσει στη δημοσιότητα μια αναφορά που περιλαμβάνει μια σειρά αβάσιμων ισχυρισμών. Μια ακόμη ευκαιρία ώστε να στραφούν οι  καπνιστές σε λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις, φαίνεται να έχει χαθεί. Και αυτό μόνο του έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Προτρέπουμε τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες να ενσωματώσουν τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα στη συνολική στρατηγική τους»

H World Vapers Alliance (Παγκόσμια Συμμαχία Ατμιστών) χαρακτήρισε την εν λόγω αναφορά ως ένα «βήμα οπισθοδρόμησης για την Ευρώπη». «Βασισμένη σε φτωχά και λιγοστά στοιχεία, η αναφορά αγνοεί σημαντικές επιστημονικές αποδείξεις και τεκμήρια, εμπειρίες των καταναλωτών αλλά και τις απόψεις των ειδικών» σχολίασε σε ανακοίνωσή της η World Vapers Alliance με τον επικεφαλής της Michael Landl να την χαρακτηρίζει «τραγωδία για τη δημόσια υγεία». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Θα έχει σίγουρα επιπτώσεις σε καπνιστές και ατμιστές. Η αναφορά SCHEER αγνοεί έναν μεγάλο αριθμό επιστημονικών στοιχείων. Επέλεξαν να μην τα συμπεριλάβουν. Είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο των ατμιστών και στην κοινή λογική».

Ο Landl τόνισε ακόμη τα παρακάτω:

quote icon«Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, προτρέπουν τους καπνιστές να επιλέξουν το άτμισμα και να μεταβούν σε εναλλακτικές δυνητικά μειωμένης βλάβης. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματικά θέλει να αντιμετωπίσει το κάπνισμα και τις ασθένειες που σχετίζονται με αυτό, τότε θα πρέπει να μελετά προσεκτικά όλα τα στοιχεία και τις μελέτες. Φαίνεται ότι ο βασικός στόχος, που είναι η μείωση του αριθμού των καπνιστών και η αντιμετώπιση των ασθενειών που προκαλούνται από το κάπνισμα, έχει χαθεί. Το άτμισμα δεν είναι ίδιο με το κάπνισμα και δεν θα πρέπει να το εξισώνουμε με αυτό»

Ο παρών ιστότοπος αφορά εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα, δυνητικά μειωμένου κινδύνου. Με την είσοδό σας δηλώνετε υπεύθυνα ότι είστε άνω των 18 ετών.

Είστε 18 ετών ή άνω;