Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 210 762 20 20
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ:  210 762 20 20
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για παραγγελίες άνω των 19€
EN | GR
0

Αντιδρούν οι επιστήμονες στις αναφορές του Π.Ο.Υ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για το άτμισμα

19/02/2020
από
Αντιδρούν οι επιστήμονες στις αναφορές του Π.Ο.Υ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για το άτμισμα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσθεσε στις 29 Ιανουαρίου στην ιστοσελίδα του απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις που αφορούν την ασφάλεια του ατμίσματος και το ρόλο του στη διακοπή του καπνίσματος. Οι απαντήσεις του μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν αναφορές ότι το άτμισμα μπορεί να βλάπτει τον περίγυρο των ατμιστών, μπορεί να αποτελεί πύλη εισόδου στο κάπνισμα και δεν είναι χρήσιμο εργαλείο για διακοπή του καπνίσματος. Ακόμα το συσχετίζει με την έξαρση περιστατικών πνευμονοπάθειας στην Αμερική τη στιγμή που έχει πλέον αποδειχτεί ότι η αιτία ήταν παράνομα προϊόντα THC.

 

Έγκριτοι επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο σχολιάζουν τις αναφορές του Οργανισμού.

 

Prof John Britton, Director of the UK Centre for Tobacco & Alcohol Studies and Consultant in Respiratory Medicine, University of Nottingham:

"Οι συστάσεις του Π.Ο.Υ. οδηγούν σε παρανόηση σε πολλά επίπεδα. Ισχυρίζονται ότι το άτμισμα νικοτίνης είναι η αιτία της επιδημίας του 2019 στις ΗΠΑ με τις πνευμονοπάθειες, τη στιγμή που είναι γεγονός ότι ευθυνόταν το άτμισμα προϊόντων μαριχουάνας.

Λέει επίσης ότι δεν υπάρχει ισχυρή απόδειξη για την ικανότητα του ατμίσματος στη διακοπή του καπνίσματος, όταν υπάρχουν στην πραγματικότητα τεκμήρια από κλινικές δοκιμές με τα υψηλότερα στάνταρ που αποδεικνύουν ότι το άτμισμα είναι πιο αποτελεσματική μέθοδος από τις θεραπείες αντικατάστασης νικοτίνης που ο ίδιος ο Π.Ο.Υ συστήνει.

Τέλος, στην ερώτηση αν το άτμισμα είναι πιο επικίνδυνο από το κάπνισμα, ο Π.Ο.Υ. απαντά ότι δε γνωρίζουμε ακόμα, παρότι στην πραγματικότητα το άτμισμα είναι ξεκάθαρα λιγότερο επιβλαβές.”

 

Prof Peter Hajek, Director of the Tobacco Dependence Research Unit at Queen Mary University of London (QMUL):

“Ο Π.Ο.Υ. έχει ιστορικό αντι-ατμιστικού ακτιβισμού που αμαυρώνει τη φήμη του. Πρακτικά, όλες οι δηλώσεις του για το θέμα είναι εσφαλμένες. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι το άτμισμα είναι "πολύ εθιστικό".

Το άτμισμα δεν οδηγεί τους νέους στο κάπνισμα - το κάπνισμα στις νεαρές ηλικίες είναι σε ιστορικά χαμηλό ποσοστό.

Δεν υπάρχει απόδειξη ότι το άτμισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας ή ότι θα μπορούσε να συνεπάγεται βλάβη για την υγεία του περίγυρου. Αντιθέτως, υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι το άτμισμα βοηθά τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα.”

 

Dr Nick Hopkinson, Reader in Respiratory Medicine at the National Heart and Lung Institute, Imperial College London:

“Γνωρίζουμε ότι το άτμισμα είναι εξαιρετικά ασφαλέστερο από το κάπνισμα, επειδή τα τοξικά συστατικά που υπάρχουν στον καπνό του τσιγάρου, είτε απουσιάζουν εντελώς, ή κάποια απαντώνται σε εξαιρετικά μικρότερες ποσότητες.

Τα τεκμήρια από ελεγχόμενες δοκιμές τυχαίων δειγμάτων δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ατμιστικές συσκευές μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές στη διακοπή. Οι καπνιστές που θα μεταβούν ολοκληρωτικά στο άτμισμα, θα έχουν ένα αξιοσημείωτο όφελος για την υγεία τους”

 

Prof. John Newton, PHE-Director for Health Improvement:

"Αν δεν καπνίζεις, μην ατμίσεις ποτέ. Αλλά αν καπνίζεις, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική καλύτερη για την υγεία σου από το να μεταβείς ολοκληρωτικά στο άτμισμα διακόπτοντας το κάπνισμα."

 

Prof. Robert West, University College London:

"Η ζημιά που προκαλούν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι οδηγίες του ξεπερνούν τον έλεγχο του καπνίσματος και του ατμίσματος".

 

Louise Ross, former Manager of Stop Smoking Service, UK:

"Ήδη δέχομαι κλήσεις από επαγγελματίες υγείας που νομίζουν τώρα ότι το άτμισμα είναι επικινδυνότερο από το κάπνισμα, ακριβώς διότι η αναφορά του Π.Ο.Υ. οδηγεί σε σύγχυση και παρανόηση.

Είμαι εξαιρετικά εξοργισμένη επειδή αυτό θα αυξήσει τον αριθμό του κόσμου που θα συνεχίσουν να καπνίζουν ή θα επιστρέψουν στο κάπνισμα ακριβώς διότι τους παραπληροφόρησε ο οργανισμός που δηλώνει ότι κόπτεται και προστατεύει τη Δημόσια Υγεία."

 

David Sweanor, Adjunct Professor of Law, University of Ottawa, Canada:

"Το να λες πως το άτμισμα δεν είναι ασφαλές είναι τόσο ανακριβές όσο το να πεις το ίδιο και για τις ζώνες ασφαλείας, τα προφυλακτικά, τις αποστειρωμένες σύριγγες, την υγιεινή διατροφή και το καθαρό πόσιμο νερό. Τίποτα δεν είναι απολύτως ασφαλές.

Αλλά για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το να χρησιμοποιεί τόση σοφιστεία για να παραπλανήσει το κοινό σχετικά με τους κινδύνους του εναλλακτικού ατμίσματος, είναι αμέλεια και μάλιστα θανάσιμη."

 

Amelia Howard, PhD candidate in Sociology, Department of Sociology and Legal Studies, University of Waterloo, Ontario, Canada:

"Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει μια μακρά ιστορία επικοινωνίας για κινδύνους, βασισμένη σε πολιτικές σκοπιμότητες, όταν το θέμα αφορά το άτμισμα, αλλά η πρόσφατη αναφορά του είναι σοκαριστικά άσχημη. Η αναφορά είναι απερίσκεπτα ανέντιμη, επικίνδυνα παραπλανητική για το κοινό και είναι πολύ δύσκολο να τη δει κάποιος σαν κάτι άλλο παρά μια απαγορευτική προπαγάνδα.

Κατά τη γνώμη μου, αντιπροσωπεύει ένα νέο χαμηλότερο ατόπημα του Οργανισμού για το θέμα αυτό. Τα γεγονότα, όπως τα αναφέρει ο Π.Ο.Υ., δεν είναι απλά παραπλανητικά, αλλά η πλειοψηφία τους είναι και αποδεδειγμένα ψευδής. Αυτή η απερίσκεπτη αδιαφορία για την αλήθεια, όχι μόνο υπονομεύει την αξιοπιστία του Οργανισμού, αλλά τροφοδοτεί τη δημόσια δυσπιστία στην επιστήμη και την τεχνογνωσία. Ολόκληρο το περιεχόμενο της αναφοράς δικαιολογεί την άμεση ανάκλησή του."

Ο παρών ιστότοπος αφορά εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα, δυνητικά μειωμένου κινδύνου. Με την είσοδό σας δηλώνετε υπεύθυνα ότι είστε άνω των 18 ετών.

Είστε 18 ετών ή άνω;