Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 210 762 20 20
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ:  210 762 20 20
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για παραγγελίες άνω των 19€
EN | GR
0

Το καθημερινό άτμισμα αυξάνει τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος ακόμα και σε φανατικούς καπνιστές που δεν σκόπευαν να διακόψουν

05/01/2022
από
Το καθημερινό άτμισμα αυξάνει τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος ακόμα και σε φανατικούς καπνιστές που δεν σκόπευαν να διακόψουν
 
Μελέτη ανακαλύπτει αυτό που γνωρίζαμε τόσο καιρό: Ακόμη και οι καπνιστές που δεν σχεδιάζουν να κόψουν το κάπνισμα είναι πολύ πιο πιθανό να το σταματήσουν, αν ατμίζουν κάθε μέρα.
Τα ευρήματα ενισχύουν την υπόθεση για τα προϊόντα ατμίσματος νικοτίνης ως εναλλακτική λύση που μειώνει τις βλάβες από το κάπνισμα.

 
Πολλοί καπνιστές αρχίζουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς να σκοπεύουν να διακόψουν το κάπνισμα, ωστόσο στη συνέχεια το κόβουν. Το φαινόμενο είναι τόσο συνηθισμένο που η κοινότητα των ατμιστών του έχει δώσει όνομα: «κατά τύχη» ατμιστές ή «κατά τύχη» πρώην καπνιστές.
Οι καπνιστές που δεν σκοπεύουν να κόψουν το κάπνισμα μπορεί να αρχίζουν να ατμίζουν για διάφορους λόγους. Μπορεί να δοκιμάσουν να ατμίσουν από περιέργεια ή ως υποκατάστατο σε χώρους όπου το κάπνισμα δεν επιτρέπεται ή μπορεί να αγοράσουν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο από μια παρόρμηση της στιγμής. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι, ανεξάρτητα από το λόγο που δοκιμάζουν το άτμισμα, πολλοί ανακαλύπτουν ότι το προτιμούν από το κάπνισμα ή τουλάχιστον ότι είναι τόσο καλό υποκατάστατο που αποφασίζουν να κάνουν πλήρη αντικατάσταση του καπνίσματος.
Ορισμένοι καπνιστές δήλωσαν ότι παρόλο που δεν σχεδίαζαν να κόψουν το κάπνισμα κατέληξαν να το κάνουν μετά την έναρξη ηλεκτρονικού τσιγάρου, σύμφωνα με στοιχεία Αμερικανικής κυβερνητικής έρευνας.
 
Για πρώτη φορά, μια μελέτη αναγνώρισε την εμπειρία της «τυχαίας» διακοπής του καπνίσματος. «Ο Συσχετισμός της Χρήσης Ηλεκτρονικού Τσιγάρου με τη Διακοπή του Καπνίσματος Μεταξύ Ενηλίκων Καπνιστών που Αρχικά δεν Σχεδίαζαν Ποτέ να το Κόψουν» είναι ο τίτλος της μελέτης που δημοσιεύτηκε χθες στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης JAMA Network Open. Η μελέτη συντάχθηκε από μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Δρ. Karin A. Kasza, μια ερευνήτρια στο Τμήμα Συμπεριφοράς Υγείας στο Κέντρο για τον Καρκίνο Roswell Park Comprehensive Cancer Center στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι όταν οι καπνιστές ατμίζουν καθημερινά, οι πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος αυξάνονται δραματικά – ακόμη και αν δεν σκόπευαν να σταματήσουν το κάπνισμα πριν δοκιμάσουν το άτμισμα. Οι ερευνητές εντόπισαν 1.600 άτομα που, στην αρχή της μελέτης, κάπνιζαν τσιγάρα, δεν άτμιζαν και δεν σκόπευαν ή δεν ήθελαν να κόψουν το κάπνισμα. Μεταξύ αυτής της ομάδας, το 28% όσων άρχισαν να ατμίζουν καθημερινά σταμάτησαν το κάπνισμα. Μεταξύ εκείνων που δεν άτμισαν καθόλου, μόλις το 5,8% διέκοψε το κάπνισμα.
«Οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται αποκλειστικά σε άτομα που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι μπορεί να χάνουμε μέρος των δυνατοτήτων των ηλεκτρονικών τσιγάρων εάν δεν λάβουμε υπόψη αυτή την ομάδα καπνιστών που δεν έχουν πρόθεση να σταματήσουν το κάπνισμα - μια ομάδα με τον υψηλότερο κίνδυνο για την υγεία από το κάπνισμα», δήλωσε ο Δρ Andrew Hyland, Πρόεδρος Συμπεριφοράς Υγείας στο Roswell Park και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
 
 
Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη Μελέτη Εκτίμησης Πληθυσμού για τον Καπνό και την Υγεία (PATH), που συλλέχθηκαν μεταξύ 2014 και 2019. Το PATH είναι μια διαχρονική Αμερικανική Εθνική μελέτη των καπνιστών και χρηστών προϊόντων νικοτίνης, που διεξάγεται από κοινού από το FDA Center for Tobacco Products (CTP) και το Εθνικό Ινστιτούτο Εξάρτησης Ναρκωτικών (NIDA). Η μελέτη Roswell Park χρηματοδοτήθηκε από επιχορηγήσεις από το CTP και το NIDA.
Εκτός από το ότι είναι πολύ πιο πιθανό να κόψουν τελείως το κάπνισμα, οι καπνιστές που άτμιζαν καθημερινά είχαν επίσης τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να μειώσουν το καθημερινό κάπνισμα (45,5%) από εκείνους που δεν άτμιζαν (9,9%) ή άτμιζαν λιγότερο συχνά (10,2%).
Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι οι «κατά τύχη» πρώην καπνιστές που έχουν διακόψει το κάπνισμα είναι μια αρκετά μεγάλη ομάδα και ο ρόλος τους θα πρέπει να έχει σημασία για τις ρυθμιστικές αρχές όπως ο FDA. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτοί οι καπνιστές θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ειδικά κατά την αξιολόγηση του κινδύνου-οφέλους των ηλεκτρονικών τσιγάρων για τη διακοπή του καπνίσματος στον γενικό πληθυσμό», σημειώνουν στη μελέτη.
 
Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι το άτμισμα υπερτερεί των θεραπειών υποκατάστασης νικοτίνης για εκείνους τους καπνιστές που επιθυμούν να το κόψουν. Αλλά οι καπνιστές που εκπροσωπούνται στη μελέτη Roswell Park είναι μια πολύ πιο δύσκολη ομάδα, επειδή δεν σκοπεύουν ή δεν θέλουν να κόψουν το κάπνισμα.
«Βρήκαμε στοιχεία ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε αυτή την πολύ δυσπρόσιτη ομάδα των απείθαρχων καπνιστών», λέει ο Δρ. Hyland. «Για να κατανοήσουμε πραγματικά τον αντίκτυπο του ατμίσματος στην υγεία του πληθυσμό των ΗΠΑ, πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτούς που δεν σκοπεύουν να το σταματήσουν».
Δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι το άτμισμα, με τις ατελείωτες επιλογές συσκευών και γεύσεων και την ομοιότητα του με την πράξη του καπνίσματος, είναι ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσουμε τους πιο φανατικούς καπνιστές.
 
Δυστυχώς, την ίδια στιγμή οι καπνιστές βομβαρδίζονται από άρθρα που παραπληροφορούν και σπέρνουν αμφιβολίες σχετικά με το άτμισμα και τη νομοθεσία να περιορίζει την πρόσβαση στα προϊόντα και να τα καθιστά οικονομικά δυσπρόσιτα. Πόσοι καπνιστές θα ενδιαφερόντουσαν εάν οι οργανισμοί δημόσιας υγείας σύστηναν το άτμισμα και μοιράζονταν ειλικρινείς εκτιμήσεις για τις βλάβες σε σύγκριση με το κάπνισμα;
 

Ο παρών ιστότοπος αφορά εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα, δυνητικά μειωμένου κινδύνου. Με την είσοδό σας δηλώνετε υπεύθυνα ότι είστε άνω των 18 ετών.

Είστε 18 ετών ή άνω;