Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 210 762 20 20
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ:  210 762 20 20
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για παραγγελίες άνω των 19€
EN | GR
0

Συχνές Ερωτήσεις

 
 

Η Εταιρεία δεν παρέχει κανενός είδους εγγύηση ή ασφάλεια ότι τα προϊόντα της είναι αβλαβή για τον οργανισμό και δεν δηλώνει, διαφημίζει ή προβάλλει ότι η χρήση των Προϊόντων της και γενικά των προϊόντων ατμίσματος εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο για την υγεία ή διατίθενται ως μέσο διακοπής του καπνίσματος.

 

Καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο βλαβερό από το συμβατικό.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς το συμβατικό τσιγάρο κατά την καύση του εκλύει μια ατέλειωτη λίστα χημικών ουσιών (πάνω από 4000) ανάμεσα στις οποίες έχουν ανιχνευθεί πίσσα, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, αρσενικό και πολλές ακόμη, ενώ τουλάχιστον 43 από αυτές θεωρούνται καρκινογόνες.

Από την άλλη πλευρά, το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει κυρίως 4 ή 5 βασικά συστατικά, όπως φυτική γλυκερίνη, προπυλενογλυκόλη, νερό, νικοτίνη (προαιρετικά) και κάποιες αρωματικές ουσίες. Σημαντικό είναι επίσης πως, ενώ στο συμβατικό τσιγάρο έχουμε καύση σε θερμοκρασίες 500 - 800 βαθμών Κελσίου, στο ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουμε ατμοποίηση υγρού σε σημαντικά χαμηλότερες.

Με βάση συγκριτικές έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και πολλές από αυτές έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά παγκόσμιου κύρους, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποδεικνύεται λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα.

Η ενεργητική αλλά και η παθητική χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του υγρού αναπλήρωσης στην αναπνευστική λειτουργία είναι τόσο μικρή και τόσο σύντομη που κρίνεται ως «κλινικά ασήμαντη» και δεν επηρεάζουν το σύνολο των αιματολογικών δεικτών, τόσο σε καπνιστές όσο και σε μη καπνιστές.

(Έρευνα Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας & Εργαστηρίου Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας EUROTOX 2012)

Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν προκαλεί καμία σημαντική διαταραχή στην καρδιακή λειτουργία μετά από οξεία χρήση.

(Έρευνα Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου & Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας 2012)

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν ελάχιστη τοξικότητα στα κύτταρα σε σύγκριση με το συμβατικό τσιγάρο.

(Έρευνα Τοξικολογικού Εργαστήριο Abich Ιταλίας & Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Dr Giorgio Romagna, & Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, περιοδικό Inhalation Toxicology)

Η απορρόφηση της νικοτίνης από τον οργανισμό είναι δύο έως και τρεις φορές μικρότερη σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο.

(Έρευνα: C. Bullen, H. McRobbie, S. Thornley, M. Glover, R. Lin, M. Laugesen, 2010)

Οι περισσότεροι θα έχουν ακούσει την συγκεκριμένη «πληροφορία», ότι δηλαδή ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου υγροποιείται στους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Πρόκειται για τον πιο διαδεδομένο ΜΥΘΟ για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Δεν γνωρίζουμε πως ξεκίνησε και πως διαδόθηκε, οφείλουμε όμως να εξηγήσουμε γιατί δεν συμβαίνει αυτό.

Ο αέρας που αναπνέουμε καθημερινά περιέχει υγρασία, δηλαδή νερό σε αέρια μορφή. Οι πνεύμονες όχι μόνο δεν έχουν πρόβλημα με αυτή την υγρασία αλλά αντίθετα, είναι απολύτως απαραίτητη. Στην πραγματικότητα, είναι βλαβερό για τον οργανισμό να εισπνέουμε ξηρό αέρα. Ο λόγος που συστήνεται να γίνεται εισπνοή από την μύτη είναι κυρίως για να λαμβάνει επιπρόσθετη υγρασία ο αέρας από τον βλεννογόνο της ρινικής κοιλότητας. Επίσης, στα νοσοκομεία η χορήγηση οξυγόνου απαγορεύεται αν προηγουμένως δεν περνάει ο αέρας από φυαλίδιο που περιέχει νερό, ειδάλλως ο ξηρός αέρας θα τραυματίσει τα τοιχώματα των πνευμόνων. Η σωστή λειτουργία λοιπόν των πνευμόνων απαιτεί την παρουσία υγρασίας.

Με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το μεγαλύτερο ποσοστό του ατμού εξάγεται με την εκπνοή. Ένα μικρό ποσοστό που δεν εξάγεται, απορροφάται είτε από τον βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας (κυρίως) είτε από τους πνεύμονες. Το φαινόμενο «υγροποίησης του ατμού» στους πνεύμονες χαρακτηρίζεται επιστημονικά ως αστείο. Τέτοιο φαινόμενο δεν υπάρχει και φυσικά δεν προκαλεί καμία αρνητική επίπτωση στον οργανισμό. Άλλωστε, η εισπνοή υδρατμών είναι ευεργετική σε πολλές περιπτώσεις, π.χ. στα παιδιά σε περιπτώσεις βρογχίτιδας ή λαρυγγίτιδας. Αλίμονο αν υπήρχε κίνδυνος πνιγμού ή άλλων επιπλοκών από μια τέτοια δραστηριότητα. Με την αναπνοή ο άνθρωπος προσλαμβάνει σημαντικά περισσότερη υγρασία από τον ατμοσφαιρικό αέρα καθημερινά απ’ ότι θα λάβει από την οποιαδήποτε χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Επομένως, το φαινόμενο «υγροποίησης» του ατμού στον πνεύμονα αποτελεί έναν μύθο που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα και ουδέποτε απασχόλησε την επιστημονική κοινότητα.

Όχι. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ΔΕΝ είναι ιατρική μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, ούτε έχει δοκιμαστεί ως τέτοιο προϊόν.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα εναλλακτικό προϊόν καπνίσματος το οποίο μπορεί να μειώσει ή ακόμη και να αντικαταστήσει εντελώς το κάπνισμα των παραδοσιακών τσιγάρων.

Αν αναρωτιέστε γιατί όποιος επιλέγει το άτμισμα δεν επιστρέφει στο κάπνισμα... δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε!

Τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού κατά την καύση τους απελευθερώνουν μια λίστα χημικών ουσιών στην οποία έχουν ανιχνευθεί πάνω από 4000 διαφορετικές ουσίες, μεταξύ των οποίων πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα, αρσενικό, διοξείδιο του άνθρακα κτλ. Τουλάχιστον 250 απο αυτές είναι αποδεδειγμένα επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό και 30 από αυτές θεωρούνται καρκινογόνες πρώτου βαθμού.

Τα υγρά άτμισης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχουν 4-5 μόνο ουσίες. Κατά κύριο λόγο προπυλενογλυκόλη, φυτική γλυκερίνη και νερό ενώ σε μικρότερη περιεκτικότητα βρίσκεται η νικοτίνη (προαιρετικά), και οι αρωματικές ουσίες που προσδίδουν την γεύση.

Η νικοτίνη είναι ένα αλκαλοειδές που βρίσκεται σε ορισμένα φυτά, κυρίως στον καπνό και σε πολύ πιο μικρές ποσότητες στις ντομάτες, τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τις πράσινες πιπεριές. Όταν απορροφάται σε μικρή ποσότητα, είτε από τα τσιγάρα και τα πούρα, είτε από τις συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων, η νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει την υποκίνηση του συναισθήματος της χαλάρωσης, της ηρεμίας και της ευεξίας.

Η επίδραση της νικοτίνης μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά μέχρι κάποιες ώρες. Η παρούσα διαθέσιμη βιβλιογραφία δείχνει ότι η νικοτίνη με αυτόνομη μορφή δεν προωθεί την ανάπτυξη του καρκίνου στον υγιή ιστό και δεν έχει καμία μεταλλαξιογονική ιδιότητα. Παρακαλούμε σημειώστε: Η NOBACCO παρέχει επίσης υγρά αναπλήρωσης με μηδενική νικοτίνη.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή το άτμισμα όπως συνηθίζεται να αποκαλείται είναι μια νέα, επαναστατική, εναλλακτική μορφή καπνίσματος. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια πρωτοποριακή, επαναφορτιζόμενη, τεχνολογικά εξελιγμένη συσκευή που έχει την ίδια αίσθηση, παρόμοια γεύση και συχνά μοιάζει και οπτικά με τα συμβατικά τσιγάρα, αλλά παράγει ατμό αντί για καπνό, παρέχοντας στους χρήστες του μια πραγματική, απολαυστική εμπειρία «καπνίσματος», απαλλαγμένη όμως από την πίσσα και τις χιλιάδες άλλες βλαβερές τοξικές ουσίες που περιέχονται στα παραδοσιακά προϊόντα καπνού.

Μελέτες έχουν δείξει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο πιθανότατα αντιμετωπίζει τόσο τη χημική εξάρτηση (μέσω της προαιρετικής πρόσληψης νικοτίνης) όσο και την ψυχολογική εξάρτηση (εισπνοή και εκπνοή «καπνού») που προκαλεί το κάπνισμα.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα πρωτοποριακό προϊόν που γίνεται ευρεία αποδεκτό από καπνιστές που μέχρι σήμερα δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να σταματήσουν το κάπνισμα. Λειτουργεί χωρίς φυσική φλόγα και δεν περιέχει καπνό.

Είναι μια συσκευή που αποτελείται από 2 βασικά μέρη: μια επαναφορτιζόμενη συσκευή/μπαταρία και έναν ατμοποιητή (το μέρος της συσκευής το οποίο αποτελείται από ένα μέσο θέρμανσης, τον χώρο που αποθηκεύεται το υγρό αναπλήρωσης και το επιστόμιο).

Με την ενεργοποίηση της συσκευής/μπαταρίας (είτε πατώντας ένα κουμπί, είτε απλά εισπνέοντας), ξεκινά μια διαδικασία ατμοποίησης του υγρού αναπλήρωσης που απελευθερώνει ατμό τον οποίο εισπνέει ο ατμιστής προσφέροντας του έτσι μία ρεαλιστική αίσθηση ”καπνίσματος”. Ο ατμός που δημιουργείται διαλύεται σχεδόν αμέσως στον αέρα και δεν αφήνει καμία μυρωδιά.

Τα υγρά αναπλήρωσης της NOBACCO μετριούνται σε ml. Κάθε ml υγρού αναπλήρωσης είναι ισοδύναμο με 7 έως 10 συμβατικά τσιγάρα, τιμή που εξαρτάται απο τον τύπο του ατμοποιητή και της συσκευής.

Τη γεύση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο την παρέχουν τα υγρά αναπλήρωσης. Στην NOBACCO θα βρείτε εκατοντάδες διαφορετικές γευστικές επιλογές που θα κάνουν το άτμισμα πολύ πιο απολαυστικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Γεύσεις που μοιάζουν εξαιρετικά με το παραδοσιακό τσιγάρο, με τη γεύση πούρων και άλλων καπνικών προϊόντων, αλλά και γεύσεις εντελώς διαφορετικές και πρωτότυπες όπως σοκολάτα, βανίλια, μέντα, φράουλα, μαστίχα, ούζο, μπισκότο κτλ.

Αγοράζοντας πιστοποιημένα προϊόντα. Έτσι εξασφαλίζετε ότι έχουν ελεγχθεί και είναι ασφαλή.

Επιλέγοντας τα ατμιστικά σας προϊόντα από αναγνωρισμένες εταιρίες του χώρου.

Όλες οι Επιχειρήσεις που είναι μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) έχουν δεσμευθεί να διακινούν μόνο ελεγμένα προϊόντα, τα οποία αναγράφουν λεπτομερώς τη χημική τους σύνθεση.

Ενημερώσου σωστά και κάνε την επιλογή σου.

Εξαρτάται από την ποσότητα και την περιεκτικότητα του υγρού σε νικοτίνη. Σε περίπτωση κατάποσης μικρής ποσότητας τα γαστρικά υγρά διασπούν τις ουσίες του υγρού αναπλήρωσης. Σε καμία περίπτωση δεν συνίσταται η κατάποση.

Εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε νικοτίνη, την ποσότητα του υγρού, τον τύπο και την ευαισθησία του δέρματος και το χρόνο παραμονής του υγρού πάνω στο δέρμα. Προτείνεται η άμεση απομάκρυνση του υγρού και πλύσιμο με σαπούνι και άφθονο νερό.

Δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να αποδεικνύει ή να διαψεύδει κάτι τέτοιο. Στον σακχαρώδη διαβήτη, όπως και σε πολλές ασθένειες, συστήνεται η διακοπή του καπνίσματος. Ενδεχομένως οι διαφοροποιήσεις στις τιμές του σακχάρου να συνδέονται με τη διακοπή του καπνίσματος και την αλλαγή του προγράμματος στο οποίο έχει συνηθίσει ο οργανισμός του ασθενούς.

Σε κάθε περίπτωση προτείνεται να συμβουλεύεστε το θεράποντα ιατρό σας.

  • Στις περισσότερες περιπτώσεις συνδέεται με λανθασμένη χρήση της συσκευής.
  • Παροχή λιγότερου ρεύματος από την απαιτούμενη ένταση για σωστή ατμοποίηση.
  • Υπερτροφοδοσία της αντίστασης με υγρό.
  • Απότομη, «τσιγαρίσια» εισπνοή. Μειώστε την ένταση/δύναμη της εισπνοής σας και αυξήστε την διάρκεια της.
  • Κακή συντήρηση/καθαρισμός του ατμοποιητή ή/και της αντίστασης.

Δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη σε αυτό, όμως κάτι τέτοιο μας απομακρύνει από το σκοπό μας που είναι η διακοπή του καπνίσματος και παράλληλα δεν μας αφήνει το περιθώριο να καταλάβουμε τα οφέλη του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Επίσης με βάση την έρευνα του CANCER RESEARCH UK (http://scienceblog.cancerresearchuk.org/2017/02/06/new-study-comes-the-closest-yet-to-proving-that-e-cigarettes-arent-as-dangerous-as-smoking/) τα αποτελέσματα μετρήσεων των δυνητικά τοξικών χημικών ουσιών στο σάλιο και τα ούρα ατμιστών σε σύγκριση με εκείνα όσων κάνουν παράλληλη χρήση, έδειξαν ότι τα επίπεδα των ουσιών αυτών στους ατμιστές ήταν έως και 97% μικρότερα από εκείνα των καπνιστών/ή παράλληλων χρηστών.

Εξαρτάται από:

  • Την ποιότητα και ποσότητα (κύκλοι φορτίσεων) της συσκευής/μπαταρίας.
  • Την αναγραφόμενη χωρητικότητα του στοιχείου της μπαταρίας.
  • Τον τρόπο χρήσης.
  • Την αντίσταση που χρησιμοποιούμε.
  • Το εύρος των ρυθμίσεων σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω.

Όπως όλες οι εξωτερικές μπαταρίες, έτσι και οι αποσπώμενες μπαταρίες του ηλεκτρονικού τσιγάρου πρέπει να αποθηκεύονται και να μεταφέρονται μόνο στην θήκη τους. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης δυσάρεστων αποτελεσμάτων (βραχυκύκλωμα) σε επαφή με άλλα μεταλλικά αντικείμενα όπως κλειδιά ή κέρματα.

Βάσει των μέχρι σήμερα δημοσιευμένων ερευνών, δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να αποδεικνύει την ύπαρξη παθητικού ατμίσματος σε αντίθεση με εκείνες που αφορούν το συμβατικό τσιγάρο.

Σε μελέτη που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2011, του Εργαστήριου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας, στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος «Πνοή», μελετήθηκαν οι επιπτώσεις του κανονικού και του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην πνευμονολογική λειτουργία παθητικών και ενεργητικών καπνιστών. Σχετικά με το παθητικό κάπνισμα, τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν προηγούμενες μελέτες της ερευνητικής μας ομάδας. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι ακόμη και μια ώρα έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα κοινού τσιγάρου προκαλεί σοβαρές βλάβες στην λειτουργία της αναπνοής, αφού η πλειονότητα των δεικτών που εξετάστηκαν είχαν επηρεαστεί αρνητικά. Η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου προκάλεσε εμφανείς αλλαγές σε δύο από τους 12 αναπνευστικούς δείκτες οι οποίοι μελετήθηκαν, υποδηλώνοντας έτσι μικρής έκτασης απόφραξη. Μια ώρα μετά το παθητικό κάπνισμα και των δύο ειδών τσιγάρου, η λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος είχε επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Με βάση τα δεδομένα της συγκεκριμένης μελέτης, συμπεραίνεται ότι το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου συνοδεύονται από μια μικρή αλλά, κατά πάσα πιθανότητα, κλινικά ασήμαντη αποφρακτική τάση. Αντίθετα, το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα του κοινού τσιγάρου προκαλούν εμφανή απόφραξη των αεραγωγών, η οποία κρίνεται κλινικά σημαντική.

Ο καπνός έχει αιμοστατικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να κρύβει τα συμπτώματα ασθενειών όπως η ουλίτιδα (αιμορραγία στα ούλα). Η διακοπή του καπνίσματος επιτρέπει την επανεμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων.

Δεν υπάρχει κάποια επίσημη έρευνα που να συνδέει τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με άλλες ασθένειες της στοματικής κοιλότητας/παθήσεις των δοντιών.

Ο παρών ιστότοπος αφορά εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα, δυνητικά μειωμένου κινδύνου. Με την είσοδό σας δηλώνετε υπεύθυνα ότι είστε άνω των 18 ετών.

Είστε 18 ετών ή άνω;