Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 210 762 20 20
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ:  210 762 20 20
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για παραγγελίες άνω των 19€
EN | GR
0

Η νικοτίνη πιθανόν να προστατεύει από τον κορωνοϊό. Ξεκινούν κλινικές μελέτες στη Γαλλία

24/04/2020
από
Η νικοτίνη πιθανόν να προστατεύει από τον κορωνοϊό. Ξεκινούν κλινικές μελέτες στη Γαλλία

H νικοτίνη είναι πιθανόν ότι έχει κάποια προστατευτική δράση στην προσβολή από τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με ερευνητές στην Γαλλία.

Η υπόθεση της έρευνας υποστηρίζεται από την ύπαρξη χαμηλού ποσοστού καπνιστών μεταξύ των νοσηλευομένων ασθενών της Covid-19, όπως έχει διαπιστωθεί από σειρά μελετών ανά τον κόσμο. Η επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος θα έλθει από τα αποτελέσματα γαλλικής έρευνας που πραγματοποιείται επί 350 νοσηλευόμενων ασθενών και 150 ελαφρύτερων περιστατικών της Covid-19 (που έχουν επιβεβαιωθεί από τεστ PCR).

 

«Μεταξύ των ασθενών αυτών δεν υπάρχουν παρά 5% καπνιστές», δήλωσε ο καθηγητής Ιατρικής Zahir Amoura, επικεφαλής της μελέτης. «Δηλαδή, υπάρχουν 80% λιγότεροι καπνιστές μεταξύ των ασθενών της Covid σε σχέση με το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό, ίδιου φύλου και ηλικίας».

Και συμπληρώνει: «Η νικοτίνη μπορεί επίσης να μειώσει την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που έχει διαπιστωθεί στις περισσότερες βαριές περιπτώσεις της Covid-19».

Αφού δόθηκε το πράσινο φως με την υποστήριξη του υπουργού Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, τα τσιρότα νικοτίνης θα χορηγηθούν με διαφορετικές δοσολογίες σε τρεις δοκιμές:

- Προληπτικά σε υγειονομικό προσωπικό, για να διαπιστωθεί εάν έχουν προστατευτική δράση,

- Θεραπευτικά σε νοσηλευόμενους ασθενείς, για την άμβλυνση των συμπτωμάτων τους,

- Σε βαριά περιστατικά που βρίσκονται στην εντατική.

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Zahir Amoura, είναι πιθανόν οι καπνιστές ασθενείς να δουν επιβάρυνση της κατάστασής τους εξαιτίας της απότομης στέρησης του καπνού, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί.

Ωστόσο, οι μελέτες αυτές δεν θα πρέπει να παρακινήσουν τον πληθυσμό να προσφύγει στο κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι επιβλαβές για τους πνεύμονες και βλάπτει την υγεία (καρκίνοι, καρδιαγγειακές νόσοι...), προειδοποιούν οι γιατροί για να προλάβουν τυχόν επιδρομή στα περίπτερα.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν μια κινεζική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στα τέλη Μαρτίου στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, σύμφωνα με την οποία μόνο το 12.6% των 1.000 ατόμων που μολύνθηκαν με το ιό ήταν καπνιστές, ενώ ο αριθμός των καπνιστών στην Κίνα είναι περίπου 28%.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτες για την επίδραση της νικοτίνης στους ασθενείς με κορωνοϊό πραγματοποιήθηκαν κι από έλληνες επιστήμονες, με αντίστοχα πορίσματα.

Στις 23 Μαρτίου, γίνεται προδημοσίευση της σχετικής μελέτης με επικεφαλής τον Δρ. Κωνσταντίνο Φαρσαλινό** (σε 1.546 ασθενείς) και μία μέρα αργότερα το zougla.gr δημοσίευσε τα πρώτα πορίσματα, τα οποία στη συνέχεια των ερευνών του Κωνσταντίνου Φαρσαλινού, όχι απλά επιβεβαιώθηκαν, αλλά ενισχύθηκαν! 

O Έλληνας επιστήμονας, σε συνεργασία με την καθηγήτρια Αναστασία Μπαρμπούνη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τον Raymond Niaura από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ανέλυσαν τα δεδομένα από όλες τις δημοσιευμένες μελέτες από την Κίνα που περιγράφουν τα κλινικά χαρακτηριστικά ασθενών του Covid-19 και αναφέρουν στοιχεία για την καπνιστική τους συνήθεια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πρώτης μελέτης, από το σύνολο των 1546 νοσηλευόμενων με COVID-19 σε νοσοκομεία της Κίνας, που αναλύθηκαν στις 5 μελέτες που εξετάστηκαν, φαίνεται ότι οι καπνιστές που νόσησαν από τον κορωνοϊό ήταν μόλις το 10,2% του συνόλου των ασθενών. Αυτό είναι ένα ποσοστό που προκαλεί μεγάλη έκπληξη, καθώς τα ποσοστά των καπνιστών στην Κίνα είναι ιδιαίτερα υψηλά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αναμενόμενο ποσοστό των ασθενών που κάπνιζαν θα έπρεπε να είναι 31,3%.

Η διαφορά αυτή των 20 ποσοστιαίων μονάδων βρέθηκε πως είναι στατιστικά σημαντική. Σημειώνεται ότι μεταξύ των νοσηλευόμενων, το 58% ήταν άνδρες και το 42% γυναίκες.

Και οι επιστήμονες καταλήγουν στην τελευταία τους μελέτη: «Η γενική συμβουλή για τη διακοπή του καπνίσματος ως μέτρο για μείωση των κινδύνων για την υγεία ισχύει κανονικά. Τα ευρήματα αυτά, σε συνδυασμό με κάποιες ιδιότητες της νικοτίνης, μας οδηγούν στην πρόταση να θεωρηθεί η χορήγηση φαρμακευτικής νικοτίνης ως μια πιθανή επιλογή αντιμετώπισης του Covid-19 σε ασθενείς».

 

Edited 06/05/2020: Ο Σωτήρης Τσιόδρας σχολίασε τις σχετικές μελέτες τονίζοντας ότι το συμβατικό κάπνισμα λειτουργεί επιβαρυντικά για τον οργανισμό: "Οι Γάλλοι θα κάνουν μια ακόμη μελέτη με διαδερμικό αυτοκόλλητο για να δουν αν έχει κάποιο αποτέλεσμα η νικοτίνη στην πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό. Θα πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Όμως τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι σαφώς υπέρ του ότι το κάπνισμα λειτουργεί επιβαρυντικά για να νοσήσει κάνεις σοβαρά και να αναπτύξει ΧΑΠ".

 

*Ο επιφανής νευροβιολόγος, ειδικός στους νικοτινικούς υποδοχείς, είναι εκ των συντακτών άρθρου για το θέμα αυτό στην επιθεώρηση Comptes Rendus de Biologie της Ακαδημίας Επιστημών, της οποίας είναι μέλος.

** Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός έχει εκπονήσει δεκάδες έρευνες γύρω από το κάπνισμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους επιστήμονες, ενώ έχει συμμετάσχει επίσης σε δεκάδες σχετικά συνέδρια σε όλο τον κόσμο. Ακριβώς για αυτή του την ερευνητική δραστηριότητα έχει διακριθεί και ως ένας από τους «Highly Cited Researcher2019», δηλαδή περιλαμβάνεται στη λίστα των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια επιστημονική έρευνα την τελευταία δεκαετία.

Πηγές

Καθημερινή

Lifo

Zougla

Ο παρών ιστότοπος αφορά εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα, δυνητικά μειωμένου κινδύνου. Με την είσοδό σας δηλώνετε υπεύθυνα ότι είστε άνω των 18 ετών.

Είστε 18 ετών ή άνω;