Νέα μελέτη δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πλέον η πιο δημοφιλής μορφή στήριξης για να διακόψει κανείς το κάπνισμα προσπερνώντας τις τσίχλες και τα επιθέματα νικοτίνης.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο καπνιστές στην Αγγλία χρησιμοποίησαν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο σε μια προσπάθεια να αποβάλουν τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος, κατά το περασμένο έτος, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς στο University College London (UCL). Συνολικά, εκτιμάται ότι 2,6 εκατομμύρια από τα συνολικά οκτώ εκατομμύρια των καπνιστών της Αγγλίας προσπάθησαν να διακόψουν το κάπνισμα το περασμένο έτος.

Επιπρόσθετα το 40% των ανθρώπων που προσπάθησαν να σταματήσουν το κάπνισμα χρησιμοποίησαν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, σε σύγκριση με 26% το οποίο χρησιμοποίησε άλλα προϊόντα νικοτίνης.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν ξεπεράσει τις πιο παραδοσιακές μεθόδους όντας η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος για τους καπνιστές που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα», είπε ο Robert West, καθηγητής της ψυχολογίας της υγείας στο UCL.

«Ο αντίκτυπός τους στη δημόσια υγεία σήμερα προέρχεται από την προσέλκυση ανθρώπων που υπό άλλες συνθήκες θα προσπαθούσαν να διακόψουν το κάπνισμα χωρίς καμία χρήσιμη μορφή υποστήριξης».

«Εκτιμούμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πιθανότατα βοηθούν περίπου 20.000 καπνιστές κάθε χρόνο να διακόψουν το κάπνισμα, κάτι το οποίο δεν θα είχε επιτευχθεί αλλιώς».

Ο Mike Knapton, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, πρόσθεσε: «Παρά το γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τα πιθανά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που ίσως να απορρέουν από τη χρήση τους».

«Αυτή η μοναδική μελέτη ρίχνει φως στο πόσο δημοφιλή έχουν γίνει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως βοήθημα για τους καπνιστές που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα και εμείς από την πλευρά μας θα πρέπει να ακούσουμε προσεχτικά τι βοηθά περισσότερο τους ανθρώπους στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν μια ζωή στην οποία κάπνισμα δεν θα είναι πλέον παρόν».

 

Πηγή: dailymail.co.uk