Τι είναι τα άλατα νικοτίνης;

Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν στην αγορά υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου με άλατα νικοτίνης. Κάποιες φορές περιγράφονται ως «μαγική λύση», παρόλα αυτά δεν αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για όλους τους ατμιστές.

Τι είναι τελικά τα άλατα νικοτίνης; Γιατί να τα επιλέξω; Ποιες οι διαφορές από τη νικοτίνη των υγρών που έχω συνηθίσει να χρησιμοποιώ;

Συνέχισε να διαβάζεις και θα σου λυθούν όλες οι απορίες!


Τι είναι τα άλατα νικοτίνης;

Το άλας νικοτίνης είναι η μορφή της νικοτίνης που βρίσκεται στα φύλλα του καπνού. Σε αντίθεση με τη νικοτίνη που χρησιμοποιούμε τόσο καιρό στα υγρά αναπλήρωσης (ελεύθερη νικοτίνη), τα άλατα δεν είναι σκέτη νικοτίνη – είναι χημικές ενώσεις που περιέχουν ελεύθερη νικοτίνη και άλλα οργανικά συστατικά (οξέα). Η αντίδραση της ελεύθερης νικοτίνης με τα οξέα δημιουργεί το άλας που είναι πιο εύκολα απορροφήσιμο από τον οργανισμό σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.


Ποιες είναι οι διαφορές με την ελεύθερη νικοτίνη;

Ποιες είναι οι διαφορές με την ελεύθερη νικοτίνη;

Μία βασική διαφορά είναι η απορροφησιμότητα από τον οργανισμό. Η νικοτίνη σε μορφή αλάτων, λόγω της προσθήκης οξέων, απορροφάται πιο γρήγορα από τον οργανισμό σε σχέση με την ελεύθερη νικοτίνη.

Επιπλέον, επειδή τα άλατα νικοτίνης είναι μία χημική ένωση, η περιεκτικότητα της δραστικής ουσίας (νικοτίνη) είναι μικρότερη σε % βάρος κατά βάρος. Αυτό σημαίνει πως, για παράδειγμα, 36mg/ml συγκέντρωση νικοτίνης σαλικυλικού άλατος αντιστοιχούν σε 20mg/ml συγκέντρωση ελεύθερης νικοτίνης.

Μία ακόμα διαφορά είναι πως στη μορφή ελεύθερης βάσης η νικοτίνη έχει μεγάλη αλκαλικότητα, γι’ αυτό και νιώθουμε να μας «χτυπά» στο λαιμό, ειδικά όσο ανεβαίνει η συγκέντρωσή της, σε αντίθεση με τη νικοτίνη αλάτων όπου, με την προσθήκη οξέων, μειώνεται δραστικά η αλκαλικότητα και κατά συνέπεια το «χτύπημα» στο λαιμό μας, δίνοντάς μας της δυνατότητα να ατμίσουμε υγρά με υψηλότερη συγκέντρωση νικοτίνης.

Πλεονεκτήματα και μειονέκτημα τα αλάτων νικοτίνης

Πλεονεκτήματα και μειονέκτημα τα αλάτων νικοτίνης

Πλεονεκτήματα:

Μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης και λιγότερη οξείδωση του υγρού αναπλήρωσης

Τα άλατα νικοτίνης είναι πιο σταθερά από τη νικοτίνη ελεύθερης βάσης που σημαίνει ότι το υγρό αναπλήρωσης με άλατα νικοτίνης θα διαρκεί περισσότερο κατά την αποθήκευσή του και θα έχει μικρότερη αλλοίωση στο χρόνο. (Η οξείδωση της νικοτίνης προκαλεί αλλοίωση της γεύσης του υγρού και αποχρωματισμό).

Μεγαλύτερη και ταχύτερη απορρόφηση της νικοτίνης - Μειωμένη ενόχληση στο λαιμό μας

Τα άλατα νικοτίνης που σχηματίζονται χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο οξύ (πχ σαλικυλικό) σε συνδυασμό με το σωστό είδος συσκευής άτμισης έχει ως αποτέλεσμα την δραστικότερη και ταχύτερη απορρόφηση της νικοτίνης από τον οργανισμό μας.

Επιπλέον, το «χτύπημα» στο λαιμό είναι πιο ήπιο με τα άλατα νικοτίνης σε σχέση με την αντίστοιχη συγκέντρωση ελεύθερης νικοτίνης.

Τα παραπάνω οφείλονται στην χαμηλότερη αλκαλικότητα των αλάτων νικοτίνης.

Συνδυασμός πρακτικότητας - εμφάνισης και απόδοσης της συσκευής ατμίσματος

Τα υγρά με νικοτίνη αλάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μία συσκευή χαμηλής ισχύος, το οποίο συνεπάγεται ευκολία χρήσης και πρακτικότητα, σε αντίθεση με ένα box mod των 100Watt.

Με μία διακριτική συσκευή μπορούμε να καλύψουμε την ανάγκη μας για νικοτίνη εκμεταλλευόμενοι την αποτελεσματικότητα των αλάτων νικοτίνης.

Χαμηλότερη κατανάλωση υγρού

Με τη δυνατότητα που δίνουν στον ατμιστή τα άλατα νικοτίνης να ατμίζει υγρά με υψηλότερη νικοτίνη χωρίς να τον ενοχλούν στο λαιμό καθώς και με την αυξημένη απορροφησιμότητα που προσφέρουν, ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει τη νικοτίνη που χρειάζεται καταναλώνοντας λιγότερη ποσότητα υγρού.


Μειονεκτήματα:

Μη «συμβατότητα» με sub-ohm ατμοποιητές υψηλής απόδοσής

Μία συγκεκριμένη μερίδα ατμιστών που τους αρέσει να χρησιμοποιούν συσκευές υψηλής απόδοσης ισχύος σε συνδυασμό με υγρά αναπλήρωσης χαμηλής περιεκτικότητας σε νικοτίνη π.χ. 6mg/ml, θα πρέπει να αποφύγουν τη χρήση των υγρών αλάτων νικοτίνης καθότι με αυτό το συνδυασμό και με την έλλειψη του γνωστού ''χτυπήματος'' μπορεί να νιώσουν πολύ μεγάλη επίδραση της νικοτίνης σε γρήγορο χρόνο και κατά συνέπεια δυσάρεστη αίσθηση.


Γενικό συμπέρασμα 

Γενικά, υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα για να χρησιμοποιήσει κάποιος υγρά με άλατα νικοτίνης για να καλύψει την εξάρτισή του από τη νικοτίνη.

Παρόλα αυτά, δεν είναι η σωστή επιλογή για όλους τους τύπους ατμιστών. Ατμιστές που χρησιμοποιούν συσκευές υψηλής απόδοσης τύπου Sub Ohm μπορούν να παραμείνουν στα κλασσικά υγρά αναπλήρωσης, αλλά για κάποιον που θέλει να διακόψει το κάπνισμα και βρίσκει το συνηθισμένο υγρό αναπλήρωσης αρκετά «σκληρό» σαν αίσθηση στο λαιμό του ή δεν τον ικανοποιεί το υψηλότερο επίπεδο συγκέντρωσης των κλασσικών υγρών αναπλήρωσης, θα βρει την ιδανική λύση χρησιμοποιώντας υγρά με νικοτίνη αλάτων, συνδυάζοντας με αυτό τον τρόπο λιγότερη ενόχληση στο λαιμό και μεγαλύτερη επίδραση της νικοτίνης στον οργανισμό του, με μία διακριτική και ευκολόχρηστη συσκευή.

Ξεκινήστε σήμερα την εμπειρία σας με τη νικοτίνη αλάτων με τη συσκευή Vype ePen 2 με προγεμισμένα pods με άλατα νικοτίνης ή χρησιμοποιώντας την ατμιστική βάση Nic Nic στα δικά σας υγρά αναπλήρωσης.