Τα προϊόντα με THC παίζουν ρόλο στο ξέσπασμα ασθενειών στην Αμερική, σύμφωνα με το CDC

Όλο και πιο ξεκάθαρο γίνεται το τοπίο σχετικά με τη μυστηριώδη πνευμονοπάθεια στην Αμερική που αυτή τη στιγμή μετράει 805 κρούσματα και 12 θανάτους.

Έχουν πλέον συλλεχθεί δημογραφικά στοιχεία (ηλικία και φύλο) από τους περισσότερους ασθενείς και τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την άποψη που είχε εκφραστεί εξαρχής από πολλούς εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας.


Είναι επιδημιολογικά αδύνατο τα κρούσματα αυτά να οφείλονται σε χρόνια χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.


Και αυτό γιατί το 69% των ασθενών είναι άντρες και το 78% είναι έως 34 ετών, με το 16% να είναι ανήλικοι, διασπορά που δεν ταιριάζει με τα δημογραφικά στοιχεία των ατμιστών που χρησιμοποιούν συμβατικά προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου με σκοπό τη διακοπή του καπνίσματος.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις επίσημες σελίδες των CDC και FDA, φαίνεται ότι ο ένοχος είναι κάποια μολυσματική ουσία η οποία εμφανίζεται σε παράνομα προϊόντα αγορασμένα στο δρόμο, κυρίως προϊόντα με THC (τετραυδροκανναβινόλη).


Σύμφωνα με το CDC, το 77% των ασθενών ανέφερε χρήση THC, με το 36% εξ αυτών να κάνουν αποκλειστική χρήση THC.


Από το 57% που ανέφερε προϊόντα νικοτίνης, μόνο το 16% ανέφερε αποκλειστική χρήση.

Είναι όμως αλήθεια αυτό;

Εξ αρχής, εμπειρογνώμονες είχαν τονίσει ότι είναι πολύ πιθανό, ειδικά σε Πολιτείες που δεν επιτρέπεται η χρήση μαριχουάνας, ένας ασθενής να φοβάται να παραδεχτεί τη χρήση της, πόσο μάλλον ένας ανήλικος, όταν μάλιστα η «ποινή» αυτής της πράξης μπορεί να είναι και αποβολή από το σχολείο.

Το τελευταίο εβδομαδιαίο report από Ιλινόις και Ουισκόνσιν έρχεται να ενισχύσει αυτή την πιθανότητα. 4 άτομα από τα 86 που συμμετείχαν σε συνέντευξη ανέφεραν αποκλειστική χρήση νικοτίνης, αλλά κατόπιν από τα δείγματα ούρων τους διαπιστώθηκε ότι είχαν χρησιμοποιήσει THC.


Στο Ουισκόνσιν, 5 από τους 8 ασθενείς που είχαν δηλώσει αποκλειστική χρήση προϊόντων νικοτίνης παραδέχτηκαν στη συνέχεια (ή εντοπίστηκε στις εξετάσεις τους) ότι είχαν κάνει χρήση THC.


Το CDC έχει τροποποιήσει τις προτάσεις του προς τους καταναλωτές, προσθέτοντας την αποφυγή προϊόντων με THC.

Επίσης, συνιστά σε όσους ατμίζουν προϊόντα νικοτίνης για να διακόψουν το συμβατικό κάπνισμα να μην επιστρέψουν στο τσιγάρο και φυσικά κανείς ατμιστής να μην αγοράζει προϊόντα στο δρόμο (μαύρη αγορά)

Ο FDA στις συστάσεις του προς τους καταναλωτές πλέον αναφέρει αποφυγή μόνο προϊόντων με THC ή άλλων προϊόντων από τη μαύρη αγορά.