Στους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη ερευνητική επιρροή παγκοσμίως ο Έλληνας ερευνητής που ηγείται διεθνώς των επιστημονικών πορισμάτων για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός έχει εκπονήσει και δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά 50(!) μελέτες, σε συνεργασία με ελληνικά και διεθνή μεγάλα ινστιτούτα και πανεπιστήμια, που σχετίζονται με τις επιπτώσεις από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία. Έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, βάσει των πολλών ερευνών του, που έχουν καθορίσει μάλιστα και τη γενική αντίληψη που υπάρχει γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Σχετικές έρευνες και ανακοινώσεις έχει πραγματοποιήσει και σε ελληνικά συνέδρια. 

«Συγκεκριμένα, πλέον ατμιστής δηλώνει το 5% του γενικού πληθυσμού της χώρας, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από αυτούς έχουν καταφέρει να διακόψουν το κάπνισμα (62,2%), ενώ μόλις το 0,2% αυτών που δεν είχαν καπνίσει ποτέ χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο», τόνιζε ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός στο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Η Δημόσια Υγεία στο Προσκήνιο: Πρόληψη, Προαγωγή, Ποιότητα».

Επίσης, «στην Ελλάδα, αν και έχουμε τον υψηλότερο επιπολασμό καπνίσματος σε όλη την Ε.Ε., ακολουθούμε μια πολύ αυστηρή πολιτική κατά των εναλλακτικών προϊόντων ελάττωσης της βλάβης. Όμως δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια, διότι έτσι ουσιαστικά αποθαρρύνουμε ενεργά τον καπνιστή από το να χρησιμοποιεί τα εναλλακτικά προϊόντα που μπορούν να τον βοηθήσουν», δήλωνε ο ιατρός, κατά τη διάρκεια του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας,

«Στην Ελλάδα, παρόλο που γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του καπνίσματος τόσο όσον αφορά την υγεία των πολιτών όσο και το οικονομικό κόστος, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη η έρευνα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Κι όχι μόνο αυτό, η μοναδική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί από την ερευνητική μας ομάδα έχει εν πολλοίς αγνοηθεί από τους νομοθέτες. Ως αποτέλεσμα, η πολιτική που ακολουθείται και τα μηνύματα που μεταδίδονται στους πολίτες, κυρίως στους καπνιστές, φοβάμαι πως είναι επιζήμια για τη Δημόσια Υγεία.»

«Κατά συνέπεια, αποτρέπονται και αποθαρρύνονται από τη χρήση ενός σημαντικά λιγότερου βλαπτικού εναλλακτικού προϊόντος που θα ελαττώσει τις επιπτώσεις στην υγεία τους και που θα έχει οφέλη που θα μπορούν να αντιληφθούν οι ίδιοι ακόμη και σε μερικές εβδομάδες».

 

Δεκατέσσερις Έλληνες πανεπιστημιακοί περιλαμβάνονται στη λίστα των 6.200 επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή, παγκοσμίως, που προκύπτει από την απήχηση του έργου τους για την τελευταία 11ετία, σύμφωνα με τον κατάλογο «The Highly Cited Researchers».

Δείτε αναλυτικά τους  Έλληνες πανεπιστημιακούς που διακρίθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα περίπου 9.000.000 ερευνητών, που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, συντάσσεται ο πίνακας με τους καλύτερους 6.200 ερευνητές, το έργο των οποίων είναι σημαντικό, σύμφωνα με συγκεκριμένους δείκτες, και αποτελεί συγχρόνως πηγή για τις εργασίες άλλων ερευνητών.