Κομισιόν: Μπλόκο για τις διατάξεις για τα καπνικά προϊόντα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι το υπουργείο Υγείας δεν ακολούθησε την διαδικασία που πρέπει να εφαρμόζουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ για τα άρθρα 96 και 97 του νομοσχεδίου που αφορούν τα καπνικά προϊόντα. Εκτός της παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας, οι συγκεκριμένες διατάξεις έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τον επιστημονικό κόσμο που θεωρούν ότι οι διατάξεις έχουν σημαντικά λάθη και δεν έχουν λάβει υπόψη τους καμία απολύτως διεθνή επιστημονική εξέλιξη.

Με βάση την απόφαση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη προκειμένου να αποφύγει σοβαρές κυρώσεις, να αποσύρει άμεσα και εντός της ημέρας τα άρθρα 96 και 97 από το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας πριν ξεκινήσει η συζήτηση που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα στη Βουλή. Οι ελληνικές αρχές είχαν υποβάλλει τις σχετικές διατάξεις στην ΕΕ αφού είχε ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή, και μάλιστα με την διαδικασία του επείγοντος που χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, επιδημιών κ.λπ

Στην εμπλοκή με την ΕΕ οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η ... απροσεξία υπαλλήλων του υπουργείου να μην ακολουθήσουν την διαδικασία που προβλέπουν οι Βρυξέλλες για διατάξεις νομοσχεδίων που περιλαμβάνουν τεχνικά ζητήματα που ενδιαφέρουν την Κομισιόν και άλλες χώρες-μέλη. Ο λόγος είναι ότι τα θέματα που άπτονται της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όπως είναι το συγκεκριμένο, χρειάζεται να υποβληθούν για περίοδο τουλάχιστον 3 μηνών στην ειδική πλατφόρμα της ΕΕ (TRIS) ώστε να υπάρξει διαβούλευση, χωρίς να είναι εφικτό να προχωρήσει η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία πριν από την εξάντληση του διαστήματος αυτού. Ήδη, μετά την εξέλιξη αυτή, στη σχετική πλατφόρμα, άνοιξε η σχετική διαδικασία για τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο.

Η παραβίαση της διαδικασίας που προβλέπει η ΕΕ έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα και το υπουργείο Υγείας να είναι υποχρεωμένες τώρα να αποσύρουν τα άρθρα 96 και 97 ώστε να μην υπάρξουν κυρώσεις για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ.