«Καταστροφή για τη Δημόσια Υγεία ο πανικός εναντίον των ηλεκτρονικών τσιγάρων», σύμφωνα με καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης

Οι ερευνητές εργάζονται σκληρά για να προσδιορίσουν την αιτία περισσότερων από 500 κρουσμάτων πνευμονικής νόσου σε χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων. Οκτώ από αυτούς τους ανθρώπους έχουν πεθάνει, προκαλώντας ποινική έρευνα από τον FDA - αλλά ακόμα και πριν από την έξαρση αυτή, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είχαν διχάσει την ιατρική κοινότητα. Η Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία δήλωσε ότι “τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ασφαλή,” αλλά η Αμερικανική Εταιρεία για τον Καρκίνο δήλωσε ότι «είναι πιθανό να είναι σημαντικά λιγότερο επιβλαβή για τους ενήλικες από το κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων».

Ένα από τα πιο δημοφιλή βίντεο υπέρ του ατμίσματος που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι ένα πείραμα που συγκρίνει τις επιπτώσεις των συμβατικών και των ηλεκτρονικών τσιγάρων στους πνεύμονες, που δημοσιεύθηκε από την κορυφαία υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αγγλίας.


"Η έρευνά μου δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σημαντικά λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα", δήλωσε ο Δρ. Lion Shahab, αναπληρωτής καθηγητής στο University College του Λονδίνου.


Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας περιγράφει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως "τουλάχιστον 95% λιγότερο επιβλαβή" από τα συμβατικά.

Ο Δρ David Abrams, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι πιστεύει ότι είναι μια εύστοχη εκτίμηση. "Στην πραγματικότητα, θα πήγαινα πιο μακριά", είπε. «Νομίζω ότι δεν υπάρχουν στοιχεία από την εξέταση των βιολογικών δεικτών του καρκίνου, ώστε θα μπορούσε να είναι τόσο υψηλό όσο το 98% ή το 99% ασφαλέστερο σχετικά με τον καρκίνο».

Ο Abrams επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για τον πανικό που έχει δημιουργηθεί για το θέμα, ο οποίος αποπροσανατολίζει από τα οφέλη για τη Δημόσια Υγεία που θα μπορούσαν να προσφέρουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

"Νομίζω ότι έχουμε ξεχάσει ότι πριν από 120 χρόνια, η καταστροφική τεχνολογία ήταν η μηχανή παρασκευής τσιγάρων που προκάλεσε κυριολεκτικά την επιδημία του καρκίνου του πνεύμονα και άλλων ασθενειών και τώρα έχουμε την ευκαιρία, 120 χρόνια αργότερα, να απαλλαγούμε από το τσιγάρο με μια νέα τεχνολογία πρόσληψης νικοτίνης με πολύ ικανοποιητικό τρόπο, χωρίς τις μεγάλες βλάβες του καπνού που καίγεται", είπε.


"Αν χάσουμε αυτή την ευκαιρία, πιστεύω ότι θα έχουμε απορρίψει τη μοναδική ευκαιρία δημόσιας υγείας που είχαμε ποτέ τα τελευταία 120 χρόνια για να απαλλαγούμε από τα τσιγάρα και να τα αντικαταστήσουμε με μια πολύ ασφαλέστερη μορφή πρόσληψης νικοτίνης για όλους".


Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Dr. David Abrams στο CBS News: