«Κανένας κίνδυνος από παθητική έκθεση σε ηλεκτρονικό τσιγάρο - άστοχη η απαγόρευσή του σε κλειστούς χώρους»

Ο John Britton, καθηγητής ιατρικής του αναπνευστικού, από το Πανεπιστήμιο του Nottingham έκανε αυτή τη δήλωση στις στις 14 Οκτώβρη στον Connor Boyd για τη MailOnline.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το παθητικό άτμισμα είναι επιβλαβές και το να εξαναγκάζεις τους ατμιστές να πάνε σε εξωτερικό χώρο, δίπλα στους καπνιστές τσιγάρου είναι σκληρό και θα μπορούσε να τους ενθαρρύνει να επιστρέψουν στα κανονικά τσιγάρα.

«Αν στέλνετε τους ατμιστές έξω για να ατμίσουν μαζί με τους καπνιστές, τους φέρνετε απευθείας σε επαφή με το ναρκωτικό που προσπαθούν να σταματήσουν. Δεν θα στέλνατε τον χρήστη μεθαδόνης έξω με τους χρήστες ηρωίνης».

Ο καθηγητής Britton μιλούσε σε μια δημοσιογραφική ενημέρωση του Science Media Centre, με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, μετά από μια σειρά από θανάτους στις ΗΠΑ.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων δήλωσε επίσης ότι θα ήταν «μεγάλο κρίμα» αν αποθαρρύνονταν οι άνθρωποι σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο από την κατάσταση που επικρατούσε στις ΗΠΑ.

Η μυστηριώδης πνευμονική ασθένεια που συνδέεται με το άτμισμα εμφανίστηκε μόνο στις ΗΠΑ και περίπου τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων αφορούσαν χρήση προϊόντων κάνναβης.

Η άποψη των καθηγητών επιβεβαιώνεται από έρευνα, πρώτη σε διεθνές επίπεδο, όπου μετρήθηκαν οι επιπτώσεις του παθητικού ατμίσματος στο αναπνευστικό σύστημα και βρέθηκαν ότι είναι πολύ μικρές. 

Η έρευνα διεξήχθη από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη από το Κάπνισμα και τον Καπνό, από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2017. Οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου και υποβλήθηκαν στη μέτρηση του FeNO. Στην έρευνα συμμετείχε και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και ο γνωστός πνευμονολόγος Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, γνωστός για την πολυετή του δράση ενάντια στο κάπνισμα. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι επιπτώσεις από το παθητικό κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου φαίνεται ότι είναι πολύ μικρές, όπως και οι άμεσες επιδράσεις στη μηχανική του αναπνευστικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι παράμετροι IOS και FeNO δεν παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές. Επίσης, δεν υπήρξαν άμεσες μεταβολές στο αναπνευστικό σύστημα και τους βιοδείκτες.

Η έρευνα αποκτά μεγάλη σημασία γιατί για πρώτη φορά πιστοποιείται από ένα φορέα διεθνούς επιστημονικού κύρους ότι οι υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε συμβατικό και ηλεκτρονικό τσιγάρο σε ότι αφορά τις αντίστοιχες επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία.

Πηγή, πηγή