H Ευρώπη λέει «Σας ευχαριστούμε που ατμίζετε» την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να εξαφανίσει το άτμισμα

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump υποσχέθηκε να «κάνει κάτι πολύ, πολύ δυνατό» μετά από τις εκατοντάδες περιπτώσεις οξείας πνευμονοπάθειας που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, οι αρχές Δημόσιας Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, της μεγαλύτερης αγοράς προϊόντων ατμίσματος στην Ευρώπη, υποστηρίζουν και εγκρίνουν το άτμισμα ως ένα σημαντικό όπλο για να σταματήσουν οι άνθρωποι το κάπνισμα.

Αυτή είναι και η επικρατούσα άποψη σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου οι αρμόδιες αρχές είναι αισιόδοξες ότι δεν θα υπάρξουν τέτοια περιστατικά, καθώς οι ασθένειες που εμφανίζονται στις Η.Π.Α. έχουν συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με την εμφάνιση υγρών αναπλήρωσης με μαριχουάνα (THC, η ψυχοδραστική ένωση στην κάνναβη), η οποία απαγορεύεται σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου στους Ευρωπαίους εφήβους είναι επίσης πολύ χαμηλότερη από ό, τι στις Η.Π.Α., όπως και η περιεκτικότητα σε νικοτίνη στα πιο δημοφιλή προϊόντα.

"Εάν είστε καπνιστής και δεν έχετε σταματήσει το κάπνισμα, δοκιμάστε το άτμισμα", δήλωσε ο Martin Dockrell, Επικεφαλής για τον Καπνό, του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε και στον λογαριασμό του στο twitter αυτό το μήνα. Ο κυβερνητικός οργανισμός έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το άτμισμα είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα.


Όπου Υπάρχει Καπνός

Στη Μεγάλη Βρετανία σημειώνεται η μεγαλύτερη μείωση καπνιστών σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαϊκούς λαούς.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται αυτή η κρίση γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, υπογραμμίζει τη βαθιά διαφορά στην προσέγγιση των δύο κρατών, όσον αφορά τις εναλλακτικές λύσεις για το κάπνισμα.

Οι υγειονομικοί φορείς της Βρετανίας ωθούν προς την αποδοχή του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως ένα τρόπο για να σταματήσουν οι πολίτες το κάπνισμα, το οποίο συνδέεται με καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες. Αντίθετα στις ΗΠΑ, που τις τελευταίες δεκαετίες  έχουν λάβει χώρα αμέτρητες αγωγές και δικαστήρια με θέμα το κάπνισμα και τις επιπτώσεις του, οι εναλλακτικές λύσεις για το κάπνισμα αντιμετωπίζονται με φόβο ως πιθανή πύλη στο κάπνισμα.

Από την άλλη, το κοινό χαρακτηριστικό και στις δύο χώρες είναι ότι μειώνονται τα ποσοστά του καπνίσματος, ενώ τα ποσοστά των ατμιστών έχουν αυξηθεί. Στις ΗΠΑ, περίπου το 13% του πληθυσμού κάπνιζε τσιγάρα πέρυσι, ενώ το 2013 αυτό το ποσοστό ήταν στο 18%, σύμφωνα με το Euromonitor International. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό καπνιστών μειώθηκε στο 14% από 19%, ενώ οι μειώσεις ήταν μικρότερες σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.


Η μεγαλύτερη αγορά

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μεγαλύτερη αγορά ατμίσματος της Ευρώπης, με το 6,3% του ενήλικου πληθυσμού να χρησιμοποιεί συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου, όμως πολύ λιγότεροι έφηβοι Βρετανοί ατμίζουν σε σύγκριση με τους εφήβους της Αμερικής. Περίπου το 1,6% των νέων 11-18 ετών είπαν ότι χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα του Yougov που δημοσιεύθηκε από την αντικαπνιστική ομάδα Action on Smoking and Health τον Ιούνιο. Το υπουργείο Υγείας δήλωσε την Τετάρτη ότι το ποσοστό των ατμιστών μεταξύ των μαθητών Λυκείου στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε έναν στους τέσσερις, όπως αναφέρουν τα πρώτα στοιχεία μιας νέας έρευνας.  

Οι αρχές της Βρετανίας δήλωσαν ότι έλαβαν επτά αναφορές το 2019 για ανεπιθύμητες αντιδράσεις για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να έχουν προκληθεί από το άτμισμα, χωρίς όμως να είναι θανατηφόρες. Εν τω μεταξύ, στις Η.Π.Α έχουμε 380 αναφορές τους τελευταίους μήνες σχετικά με μυστηριώδη συμπτώματα που συνδέονται με το άτμισμα, συμπεριλαμβανομένων έξι θανάτων, σύμφωνα με τον CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων).

Υγρά για χρήση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο που να περιέχουν μαριχουάνα (THC) είναι δύσκολο να βρεθούν στην Ευρώπη, γεγονός που πιθανότατα εξηγεί γιατί η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει παρόμοιους κινδύνους για την υγεία. Οι υπάλληλοι κρατικής υγείας της Νέας Υόρκης επισημαίνουν την ουσία, «οξική βιταμίνη Ε» ως τον πιθανό ένοχο για τα αναπνευστικά συμπτώματα, καθώς η ουσία έχει βρεθεί σε ορισμένα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν για την εισπνοή μαριχουάνας (THC).

Η προσπάθεια της Ευρώπης να ωθήσει τους καπνιστές προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει τις ρίζες της σε μια προσέγγιση για την δημόσια υγεία που ονομάζεται Harm Reduction”, «μείωση της βλάβης» δηλαδή και η οποία έγινε αποδεκτή τη δεκαετία του 1980 για την πρόληψη του AIDS HIV και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών καθώς επίσης και μεταδιδόμενων ασθενειών παρουσιάζονταν στους χρήστες ναρκωτικών. Η προσέγγιση αυτή επιδίωξε να μειώσει τη μετάδοση των ασθενειών με την προώθηση εργαλείων όπως οι καθαρές βελόνες και τα προφυλακτικά. Η στρατηγική ήρθε σε έντονη αντίθεση με προσπάθειες όπως η εκστρατεία κατά των ναρκωτικών "Just Say No", την οποία υποστηρίξε η Nancy Reagan.

"Είμαστε ξεκάθαροι ότι το άτμισμα δεν είναι ακίνδυνο, αλλά σε σύγκριση με τον τσιγάρο είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές", δήλωσε η Rosanna O'Connor, Διευθύντρια Alcoho, Drugs and Tobacco του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.


Αυστηροί Κανόνες

Οι ευρωπαϊκές αρχές συνδύασαν την αποδοχή και τον εναγκαλισμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου με πολύ αυστηρούς κανονισμούς - περιορίζοντας την πώληση σε ανηλίκους και επιβάλλοντας χαμηλά όρια στην περιεκτικότητα των προϊόντων σε νικοτίνη - που έχουν καταστήσει τις νέες συσκευές περισσότερο αποδεκτές στους υπαλλήλους της υγείας. Η Βρετανία απαγορεύει στις εταιρείες ατμίσματος να στοχεύουν στους εφήβους. Οι πραγματικοί ή πλασματικοί χαρακτήρες που θα μπορούσαν να προσελκύσουν νέους απαγορεύονται, όπως και οι απεικονίσεις χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου που μοιάζουν να είναι κάτω των 25 ετών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης χαμηλότερα όρια στα επίπεδα νικοτίνης των υγρών ηλεκτρονικού τσιγάρου, επιτρέποντας μέγιστο όριο 20 mg ανά ml, σε σύγκριση με τα 59 mg ανά ml που έχουν οι ατμοποιητές της Juul Labs Inc. Προκειμένου να εισέλθει σε αγορές της ΕΕ όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η εταιρεία Juul Labs Inc των ΗΠΑ έπρεπε να αραιώσει τα υγρά αναπλήρωσης για να μειώσει τη νικοτίνη.


Πηγή