"Ηλεκτρονικό τσιγάρο. Μέθοδος διακοπής καπνίσματος;" Έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου “Αττικόν" απαντά.

Μελέτη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου “Αττικόν" για το ηλεκτρονικό τσιγάρο με συσκευές και υγρά αναπλήρωσης NOBACCO.
«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ένα ιατρικά επιτηρούμενο πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος.»


Ρεπορτάζ στο Κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 παρουσίασε την πρόσφατη έρευνα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο που πραγματοποιήθηκε από την Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου «Αττικόν» και δημοσιεύθηκε στο Circulation Magazine, ένα από τα πιο έγκυρα και κορυφαία, διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας των Ελλήνων επιστημόνων, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αυξάνει την αρτηριακή δυσκαμψία και το οξειδωτικό στρες, όπως το κάπνισμα.

Η επιβάρυνση από το άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου, και ιδιαίτερα όταν αυτό δεν περιείχε νικοτίνη, ήταν σημαντικά μικρότερη σε σύγκριση με την επιβάρυνση από το συμβατικό τσιγάρο.

Για την εκπόνηση της μελέτης χρησιμοποιηθήκαν συσκευές ατμίσματος και υγρά αναπλήρωσης της εταιρείας NOBACCO των οποίων η έρευνα, η ανάπτυξη και η παραγωγή τους πραγματοποιείται από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.


Παρακολουθήστε το βίντεο με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Ant1 που παρουσιάζει τα ευρήματα της μελέτης:


Οι Έλληνες ερευνητές, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και υπεύθυνο του Εργαστήριου Προληπτικής Καρδιολογίας και Υπερηχοκαρδιογραφίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν κ. Ιγνάτιο Οικονομίδη, μελέτησαν την επίδραση του ηλεκτρονικού και του συμβατικού τσιγάρου στην αορτική δυσκαμψία και την οξειδωτική καταπόνηση σε 70 καπνιστές στην οξεία φάση. Επιπρόσθετα μελέτησαν την επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και μετά από ένα μήνα χρήσης. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες έρευνες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο τόσο σε διάρκεια όσο και στο μέγεθος του δείγματος που μελετήθηκε.

Κατά τη διάρκεια του πρωτόκολλου της οξείας φάσης, οι 70 καπνιστές, που είχαν απευθυνθεί στο κέντρο διακοπής του καπνίσματος του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου και είχαν εκδηλώσει επιθυμία να διακόψουν το κάπνισμα, χωρίστηκαν σε 2 τυχαίες ομάδες. Οι 35 χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό τσιγάρο με υγρό αναπλήρωσης χωρίς νικοτίνη και οι άλλοι 35 υγρό αναπλήρωσης με νικοτίνη, ενώ όλοι εξετάστηκαν και μετά το κάπνισμα ενός συμβατικού τσιγάρου. Κατά τη χρόνια φάση της έρευνας, οι 70 καπνιστές κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικό τσιγάρο για ένα μήνα στο τέλος του οποίου επαναλήφθηκαν οι εξετάσεις.

Το 60% των καπνιστών δήλωσε ότι μετά από ένα μήνα είχε επιτύχει να διακόψει εντελώς το κάπνισμα με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, το 34% χρησιμοποιούσε και τα 2 και μόνο το 6% συνέχισε να καπνίζει αποκλειστικά συμβατικό τσιγάρο. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε καμία από τις 2 φάσεις της έρευνας, δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες.

Μόλις ένα μήνα μετά την αντικατάσταση του καπνίσματος με ηλεκτρονικό τσιγάρο παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της συστολικής πίεσης και του οξειδωτικό στρες, γεγονός που οφείλεται στη μείωση του καπνίσματος συμβατικών τσιγάρων η οποία επετεύχθη με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.


Με βάση τα ευρήματα της μελέτης:
Για πρώτη φορά Έλληνες επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα, να προτείνουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα μπορούσε ακόμα και να χρησιμοποιηθεί σε ένα ιατρικά επιτηρούμενο πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος.