Ανακοίνωση CDC: Μην αγοράζετε προϊόντα στο δρόμο (μαύρη αγορά)

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου, το CDC (Κέντρο πρόληψης και αντιμετώπισης νοσημάτων) εξέδωσε συναγερμό για τη δημόσια υγεία σχετικά με τα πρόσφατα κρούσματα πνευμονοπάθειας στις ΗΠΑ.

Ο ακριβής αριθμός κρουσμάτων είναι προς το παρόν άγνωστος, αλλά πολλοί ασθενείς έχουν αναφέρει τη χρήση προϊόντων με κανναβινοειδή, όπως THC ή CBD.

Με βάση αναφορές από διάφορες πολιτείες, οι ασθενείς είχαν παρουσιάσει αναπνευστικά συμπτώματα (βήχας, δύσπνοια ή θωρακικό άλγος) και μερικοί έχουν επίσης παρουσιάσει γαστρεντερικά συμπτώματα (ναυτία, έμετο ή διάρροια) ή μη ειδικά συμπτώματα (κόπωση, πυρετό, ή απώλεια βάρους). Η συμπτωματολογία έχει πολλά κοινά με δηλητηρίαση, όπως είχε αναφέρει και σε πρόσφατη συνέντευξή του για το θέμα ο Δρ. Φαρσαλινός.

Εξήγησε ότι, με πάνω από 10 χρόνια κυκλοφορίας ηλεκτρονικού τσιγάρου και 10 εκατομμύρια ατμιστές στην Αμερική με μέσο όρο ηλικίας 40, δεν απαιτούνται ιδιαίτερες επιδημιολογικές γνώσεις για να συμπεράνει κάποιος ότι τόσα περιστατικά ξαφνικά σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα 16-22 αποτελούν εστιασμένο γεγονός με προφανώς συγκεκριμένα αίτια».


Μέχρι αυτή τη στιγμή (04 Σεπτεμβρίου 2019), 3 Πολιτείες έχουν δώσει επίσημα στοιχεία για το προϊόν χρήσης στα κρούσματα που αντιμετώπισαν:

Καλιφόρνια: 100% (21/21) των περιστατικών συνδέθηκαν με άτμισμα ελαίου μαριχουάνας.

Νέο Μεξικό: 100% (8/8) των περιστατικών επιβεβαιώθηκε ότι συνδέονται με άτμισμα ελαίου μαριχουάνας.

Γουισκόνσιν: 89% (24/27) των περιστατικών επιβεβαιώθηκε ότι συνδέονται με άτμισμα ελαίου μαριχουάνας.

Συνδυαστικά και στις 3 Πολιτείες το ποσοστό των περιστατικών που συνδέονται με άτμισμα ελαίου μαριχουάνας φτάνει το 95%.


Όπως πολύ ορθά επεσήμανε ο Dr Michael Siegel, Καθηγητής στο Τμήμα Κοινοτικών Επιστημών Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης:

Ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν έχουν συνδεθεί με τη χρήση κάνναβης, εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό η κάνναβη να εμπλέκεται. Η νεολαία μπορεί απλώς να είναι απρόθυμη να αναφέρει ότι χρησιμοποιούσε κάνναβη που αγοράστηκε παράνομα από εμπόρους ναρκωτικών. Μπορείτε σίγουρα να καταλάβετε γιατί ένας νέος μπορεί να μην θέλει να το παραδεχτεί εύκολα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι νέοι δεν ανέφεραν αρχικά τη χρήση κάνναβης, αλλά το ανέφεραν μόνο μετά από περαιτέρω ερωτήσεις. Όπως αναφέρει πρόσφατο άρθρο του New York Times, τουλάχιστον κάποιοι νέοι δεν αποκάλυψαν τη χρήση THC. Αυτό είναι κατανοητό: σε πολλά σχολεία, η χρήση κάνναβης τιμωρείται με αναστολή έως και 180 ημέρες.


CDC και FDA  συνέστησαν στους κλινικούς, εάν υπάρχει υποψία για χρήση προϊόντος ηλεκτρονικού τσιγάρου ως πιθανή αιτία σοβαρής πνευμονοπάθειας ασθενούς, να αποκτήσουν λεπτομερές ιστορικό σχετικά με:

• Ουσίες που χρησιμοποιούνται: νικοτίνη, κανναβινοειδή (π.χ. μαριχουάνα, THC, συμπυκνωμένο THC, CBD, έλαιο CBD, συνθετικά κανναβινοειδή, υγρά του brand Dank Vapes, αρώματα ή άλλες ουσίες,

• Πηγή ή πηγές ουσίας: εμπορικά διαθέσιμα υγρά (δηλ. μπουκάλια, cartridges, pods), σπιτικά υγρά και επαναχρησιμοποίηση παλαιών cartridges, pods με σπιτικά ή εμπορικά αγορασμένα υγρά,

• Συσκευές που χρησιμοποιούνται: κατασκευαστής. μάρκα, όνομα προϊόντος, μοντέλο, τον αύξοντα αριθμό του προϊόντος, της συσκευής ή του ηλεκτρονικού υγρού, εάν η συσκευή μπορεί να τροποποιηθεί από το χρήστη και τυχόν τροποποιήσεις του προϊόντος από τον χρήστη,

• Πού αγοράστηκαν τα προϊόντα,

• Μέθοδος χρήσης ουσιών,

• Άλλες πιθανές περιπτώσεις: κοινή χρήση προϊόντων με άλλους (συσκευές, υγρά, δοχεία επαναπλήρωσης ή κασέτες),


Στο κοινό συστήνουν:

Ανεξάρτητα από τη διεξαγόμενη έρευνα, οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν θα πρέπει να αγοράζει τα προϊόντα αυτά στο δρόμο (μαύρη αγορά ) (π.χ. τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου με THC, άλλα κανναβινοειδή) και δεν θα πρέπει να τροποποιεί τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου ή να προσθέτει ουσίες σε αυτές προϊόντα που δεν προορίζονται από τον κατασκευαστή.

Ανεξάρτητα από τη διεξαγόμενη έρευνα, τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από νέους, νέους ενήλικες, έγκυες γυναίκες, καθώς και ενήλικες που δεν χρησιμοποιούν σήμερα προϊόντα καπνού.


Την ίδια μέρα, ο Scott Gottlieb, MD, πρώην επίτροπος του FDA δήλωσε:

Πολλές από τις πρόσφατες ασθένειες προκαλούνται πιθανόν από τη χρήση συστατικών σε παράνομα προϊόντα. Όχι από νόμιμες, ελεγχόμενες μάρκες. Δεν πρέπει να συγχέουμε νόμιμα με παράνομα προϊόντα.»


Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη που έδωσε λίγες μέρες νωρίτερα: