Καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο βλαβερό από το συμβατικό.

Κι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αφού το συμβατικό τσιγάρο κατά την καύση του εκλύει μια ατέλειωτη λίστα, (πάνω από 4000) χημικών ουσιών ανάμεσα στις οποίες έχουν ανιχνευθεί πίσσα, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, αρσενικό και πολλές ακόμη ενώ τουλάχιστον 43 από αυτές θεωρούνται καρκινογόνες.

Από την άλλη πλευρά το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει κυρίως 3 ή 4 βασικά συστατικά όπως φυτική γλυκερίνη, προπυλενογλυκόλη, νερό, νικοτίνη (προαιρετικά) και κάποιες αρωματικές ουσίες. Σημαντικό είναι επίσης πως ενώ στο συμβατικό τσιγάρο έχουμε καύση σε θερμοκρασίες 500-800 βαθμών, στο ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουμε εξάτμιση υγρού σε σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Η NOBACCO συμμετέχει στο μεγαλύτερο και πλέον εμπεριστατωμένο πρόγραμμα ελέγχου και πιστοποίησης των υγρών διαλυμάτων ηλεκτρονικού τσιγάρου που διενεργείται από τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Κρήτης, τα οποία κάθε μήνα ελέγχουν και πιστοποιούν ότι στα υγρά αναπλήρωσης της NOBACCO αλλά και στο μείγμα εισπνεόμενου καπνού που απελευθερώνεται κατά τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν περιέχονται καρκινογόνες ουσίες, νιτροζαμίνες και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες σύμφωνα με τα επιτρεπόμενα όριο ανίχνευσης με βάση τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1272/2008.

Με βάση συγκριτικές έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και πολλές από αυτές έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά παγκόσμιου κύρους, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποδεικνύεται λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα.

• Η ενεργητική αλλά και η παθητική χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του υγρού αναπλήρωσης στην αναπνευστική λειτουργία είναι τόσο μικρή και τόσο σύντομη που κρίνεται ως «κλινικά ασήμαντη» και δεν επηρεάζουν το σύνολο των αιματολογικών δεικτών, τόσο σε καπνιστές όσο και σε μη καπνιστές.

(Έρευνα Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας & Εργαστηρίου Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας EUROTOX 2012)

•Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν προκαλεί καμία σημαντική διαταραχή στην καρδιακή λειτουργία μετά από οξεία χρήση.

(Έρευνα Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου & Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας 2012)

•Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν ελάχιστη τοξικότητα στα κύτταρα σε σύγκριση με τον καπνό

(Έρευνα Τοξικολογικού Εργαστήριο Abich Ιταλίας & Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Dr Giorgio Romagna, & Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, περιοδικό Inhalation Toxicology)

•η απορρόφηση της νικοτίνης από τον οργανισμό είναι δύο έως και τρεις φορές μικρότερη σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο.

(Έρευνα: C. Bullen, H. McRobbie, S. Thornley, M. Glover, R. Lin, M. Laugesen, 2010)

Η απάντηση είναι όχι.

Καμία επιστημονική έρευνα παγκοσμίως δεν υποστηρίζει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι καρκινογόνο.

Καμία απο τις ουσίες που περιέχονται στα υγρά αναπλήρωσης της NOBACCO δεν είναι καρκινογόνα. Τα υγρά αναπλήρωσης της NOBACCO ελέγχονται διαρκώς από 2 Πανεπιστήμια, της Θεσσαλίας και της Κρήτης για το σκοπό αυτό.

Η NOBACCO συμμετέχει στο μεγαλύτερο και πλέον εμπεριστατωμένο πρόγραμμα ελέγχου και πιστοποίησης των υγρών διαλυμάτων ηλεκτρονικού τσιγάρου που διενεργείται από τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Κρήτης, τα οποία κάθε μήνα ελέγχουν και πιστοποιούν ότι στα υγρά αναπλήρωσης της NOBACCO:

1. Τηρούνται οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί περί ασφάλειας των χημικών προϊόντων 1272/2008 (ΕΚ).

2. Δεν περιέχονται καρκινογόνες ουσίες, νιτροζαμίνες και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες σύμφωνα με τα επιτρεπόμενα όριο ανίχνευσης.

3. Το μείγμα εισπνεόμενου ατμού που απελευθερώνεται κατά τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν περιέχει καρκινογόνες ουσίες όπως νιτροζαμίνες και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες σύμφωνα με τα επιτρεπόμενα όριο ανίχνευσης.

Η μόνη παραπομπή για επιβλαβή συστατικά του ηλεκτρονικού τσιγάρου έγινε σε παλαιότερη έρευνα του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) η οποία όμως κρίθηκε ανεπαρκής σε αμερικανικά δικαστήρια όλων των βαθμίδων.

Πιο συγκεκριμένα ο FDA το 2009 ανακοίνωσε ότι σε 2 από τα 18 δείγματα cartridges (συγκεκριμένων εταιριών) που είχε ελέγξει ανακαλύφθηκαν ίχνη νιτροζαμινών. Στην αρκετά εκφοβιστική αυτή ανακοίνωση βέβαια δεν αναφέρθηκαν καθόλου οι ποσότητες που ανακαλύφθηκαν και δεν έγινε σύγκριση με τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού, αλλά ούτε και με τα εγκεκριμένα προϊόντα διακοπής του καπνίσματος.

Μετά από αρκετές πιέσεις ο FDA αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι τα ίχνη νιτροζαμινών που ανακαλύφθηκαν ήταν της τάξης των 8 νανογραμμαρίων ανα ml υγρού. Ποσότητα δηλαδή ίδια με εκείνη που υπάρχει στα εγκεκριμένα σκευάσματα για την διακοπή του καπνίσματος (τσίχλες, αυτοκόλλητα νικοτίνης κτλ) αλλά ταυτόχρονα ποσότητα 1400 φορές μικρότερη από εκείνη στα παραδοσιακά τσιγάρα.

(Έρευνα FDA: DPATR-FY-09-23 4/5/2009)

Οι περισσότεροι θα έχουν ακούσει την συγκεκριμένη «πληροφορία», ότι δηλαδή ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου υγροποιείται στους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Πρόκειται για τον πιο διαδεδομένο ΜΥΘΟ για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Δεν γνωρίζουμε πως ξεκίνησε και πως διαδόθηκε, οφείλουμε όμως να εξηγήσουμε γιατί δεν συμβαίνει αυτό.

Ο αέρας που αναπνέουμε καθημερινά περιέχει υγρασία, δηλαδή νερό σε αέρια μορφή. Οι πνεύμονες όχι μόνο δεν έχουν πρόβλημα με αυτή την υγρασία αλλά αντίθετα, είναι απολύτως απαραίτητη. Στην πραγματικότητα, είναι βλαβερό για τον οργανισμό να εισπνέουμε ξηρό αέρα. Ο λόγος που συστήνεται να γίνεται εισπνοή από την μύτη είναι κυρίως για να λαμβάνει επιπρόσθετη υγρασία ο αέρας από τον βλεννογόνο της ρινικής κοιλότητας. Επίσης, στα νοσοκομεία η χορήγηση οξυγόνου απαγορεύεται αν προηγουμένως δεν περνάει ο αέρας από φυαλίδιο που περιέχει νερό, ειδάλλως ο ξηρός αέρας θα τραυματίσει τα τοιχώματα των πνευμόνων. Η σωστή λειτουργία λοιπόν των πνευμόνων απαιτεί την παρουσία υγρασίας.

Με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το μεγαλύτερο ποσοστό του ατμού εξάγεται με την εκπνοή. Ένα μικρό ποσοστό που δεν εξάγεται, απορροφάται είτε από τον βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας (κυρίως) είτε από τους πνεύμονες. Το φαινόμενο «υγροποίησης του ατμού» στους πνεύμονες χαρακτηρίζεται επιστημονικά ως αστείο. Τέτοιο φαινόμενο δεν υπάρχει και φυσικά δεν προκαλεί καμία αρνητική επίπτωση στον οργανισμό. Άλλωστε, η εισπνοή υδρατμών είναι ευεργετική σε πολλές περιπτώσεις, π.χ. στα παιδιά σε περιπτώσεις βρογχίτιδας ή λαρυγγίτιδας. Αλίμονο αν υπήρχε κίνδυνος πνιγμού ή άλλων επιπλοκών από μια τέτοια δραστηριότητα. Με την αναπνοή ο άνθρωπος προσλαμβάνει σημαντικά περισσότερη υγρασία από τον ατμοσφαιρικό αέρα καθημερινά απ’ ότι θα λάβει από την οποιαδήποτε χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Επομένως, το φαινόμενο «υγροποίησης» του ατμού στον πνεύμονα αποτελεί έναν μύθο που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα και ουδέποτε απασχόλησε την επιστημονική κοινότητα.

Όχι. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ΔΕΝ είναι ιατρική μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, ούτε έχει δοκιμαστεί ως τέτοιο προϊόν.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα εναλλακτικό προϊόν καπνίσματος το οποίο μπορεί να μειώσει ή ακόμη και να αντικαταστήσει εντελώς το κάπνισμα των παραδοσιακών τσιγάρων.

Αν αναρωτιέστε γιατί όποιος επιλέγει το άτμισμα δεν επιστρέφει στο κάπνισμα...δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε!

Τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού την καύση τους απελευθερώνουν μια λίστα χημικών ουσιών, στην οποία έχουν ανιχνευθεί πάνω από 4000 διαφορετικές ουσίες, μεταξύ των οποίων πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα, αρσενικό, διοξείδιο του άνθρακα κτλ. Τουλάχιστον 250 απο αυτές είναι αποδεδειγμένα επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό και 30 από αυτές θεωρούνται καρκινογόνες πρώτου βαθμού.

Τα υγρά άτμισης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχουν 5 μόνο ουσίες. Κατά κύριο λόγο προπυλενογλυκόλη, φυτική γλυκερίνη και νερό ενώ σε μικρότερη περιεκτικότητα βρίσκεται η νικοτίνη (προαιρετικά), και οι αρωματικές ουσίες που προσδίδουν την γεύση.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή το άτμισμα όπως συνηθίζεται είναι μια νέα, επαναστατική, εναλλακτική μορφή καπνίσματος. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο NOBACCO είναι μια πρωτοποριακή, επαναφορτιζόμενη, τεχνολογικά εξελιγμένη συσκευή που έχει την ίδια αίσθηση, την ίδια γεύση και συχνά μοιάζει και οπτικά με τα παραδοσιακά τσιγάρα αλλά παράγει ατμό αντί για καπνό, παρέχοντας στους χρήστες του μια πραγματική, απολαυστική εμπειρία καπνίσματος, απαλλαγμένη όμως από την πίσσα και τις χιλιάδες άλλες βλαβερές τοξικές ουσίες που περιέχονται στα παραδοσιακά προϊόντα καπνού.

Μελέτες έχουν δείξει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο πιθανότατα αντιμετωπίζει τόσο την χημική εξάρτηση (μέσω της προαιρετικής πρόσληψης νικοτίνης) όσο και την ψυχολογική εξάρτηση (εισπνοή και εκπνοή «καπνού») που προκαλεί το κάπνισμα.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα πρωτοποριακό προϊόν που γίνεται ευρεία αποδεκτό από καπνιστές που μέχρι σήμερα δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να σταματήσουν το κάπνισμα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο λειτουργεί χωρίς φυσική φλόγα και δεν περιέχει καπνό.

Είναι μια συσκευή που αποτελείται από 2 μέρη: μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία και τον ατμοποιητή (το μέρος της συσκευής το οποίο αποτελείται από μια ηλεκτρική αντίσταση, τον χώρο που αποθηκεύεται το υγρό αναπλήρωσης και το επιστόμιο).

Με την ενεργοποίηση της μπαταρίας (είτε πατώντας ένα κουμπί, είτε απλά εισπνέοντας), ξεκινά μια διαδικασία ατμοποίησης του υγρού αναπλήρωσης που απελευθερώνει “καπνό” τον οποίο εισπνέει ο ατμιστής προσφέροντας του έτσι την απόλυτη αίσθηση του καπνίσματος. Ο “καπνός” που δημιουργείται είναι ουσιαστικά ατμός, ο οποίος διαλύεται σχεδόν αμέσως στον αέρα και δεν αφήνει καμία μυρωδιά.

Αγοράζοντας προϊόντα πιστοποιημένα. Έτσι εξασφαλίζετε ότι έχουν ελεγχθεί και είναι ασφαλή.

Προτιμάτε να προμηθεύεστε τα προϊόντα για το άτμισμα σας, από αναγνωρισμένες εταιρίες του χώρου.

Όλες οι Επιχειρήσεις που είναι μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) έχουν δεσμευθεί να διακινούν μόνο ελεγμένα προϊόντα, τα οποία αναγράφουν λεπτομερώς τη χημική τους σύνθεση.

Επιπλέον κάποιες επιχειρήσεις Μέλη του ΣΕΕΗΤ συμμετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα ελέγχου και πιστοποίησης υγρών αναπλήρωσης από τα πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Κρήτης. Ενημερώσου σωστά και κάνε την επιλογή σου.

Η νικοτίνη είναι ένα αλκαλοειδές που βρίσκεται σε ορισμένα φυτά, κυρίως στον καπνό και σε πολύ πιο μικρές ποσότητες στις ντομάτες, τις πατάτες, τη μελιτζάνα και την πράσινη πιπεριά. Όταν απορροφάται σε μικρή ποσότητα, είτε από τα τσιγάρα και τα πούρα είτε από τις συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων, η νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει την υποκίνηση του συναισθήματος της χαλάρωσης, της ηρεμίας και της ευεξίας.

Η επίδραση της νικοτίνης μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά μέχρι κάποιες ώρες. Η παρούσα διαθέσιμη βιβλιογραφία δείχνει ότι η νικοτίνη με αυτόνομη μορφή δεν προωθεί την ανάπτυξη του καρκίνου στον υγιή ιστό και δεν έχει καμία μεταλλαξιογονική ιδιότητα. Παρακαλούμε σημειώστε: Η NOBACCO παρέχει επίσης υγρά αναπλήρωσης με μηδενική νικοτίνη.

Τα υγρά αναπλήρωσης της NOBACCO μετριούνται σε ml. Κάθε ml είναι ισοδύναμο με 8-10 παραδοσιακά τσιγάρα.

Εκτός από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα & ηλεκτρονικά πούρα μιας χρήσης που έχουν συγκεκριμένη γεύση, σε κάθε άλλη περίπτωση την γεύση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο την παρέχουν τα υγρά αναπλήρωσης.
Στην NOBACCO θα βρείτε εκατοντάδες διαφορετικές γευστικές επιλογές που θα κάνουν το άτμισμα πολύ πιο απολαυστικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Γεύσεις που μοιάζουν εξαιρετικά με το παραδοσιακό τσιγάρο, με τη γεύση πούρων, και άλλων καπνικών προϊόντων αλλά και γεύσεις εντελώς διαφορετικές και πρωτότυπες όπως σοκολάτα, βανίλια, μέντα, φράουλα, μαστίχας, ούζου, μπισκότου κτλ.

1Όταν αναπληρώνεις με υγρό τον ατμοποιητή σου, πρόσεξε να μην πέσει υγρό στο κεντρικό μεταλλικό σωληνάκι.

2 Προσέχουμε κατά την συναρμολόγηση της μπαταρίας με τον ατμοποιητή να μην βιδώνουμε υπερβολικά. Το ίδιο ισχύει και για την φόρτιση της μπαταρίας.

3Για τη μέγιστη απόδοση του ηλεκτρονικού σου τσιγάρου πίεσε το κουμπί ενεργοποίησης 1 με 2 δευτερόλεπτα πριν την εισπνοή, ώστε να προλάβει να δημιουργηθεί ατμός στον ατμοποιητή.

4 Για να ατμίσεις σωστά και πιο αποτελεσματικά το ηλεκτρονικό σου τσιγάρο θα πρέπει η εισπνοή σου να είναι πιο ήπια σε ένταση και πιο μεγάλη σε διάρκεια.

5 Ο ατμοποιητής σου δεν θα πρέπει να μένει χωρίς υγρό αναπλήρωσης. Μάλιστα για την καλύτερη λειτουργία του και για μεγιστοποίηση της απόδοσης του φρόντισε να μην μειώνεται πολύ η στάθμη του υγρού αναπλήρωσης. Δηλαδή αναπλήρωσε με υγρό ανά τακτά χρονικά διαστήματα!

6 Κάθε φορά που αλλάζεις ανταλλακτική κεφαλή στον ατμοποιητή σου, περίμενε 5 λεπτά πριν χρησιμοποιήσεις το ηλεκτρονικό σου τσιγάρο ώστε το υγρό να τροφοδοτήσει σωστά την αντίσταση.

7 Για να κλειδώσεις/ξεκλειδώσεις τη μπαταρία του ηλ. τσιγάρου σου θα πρέπει να πατήσεις ρυθμικά 5 συνεχόμενες φορές το κουμπί ενεργοποίησης.

8 Όταν νιώσεις ότι η γεύση του υγρού αναπλήρωσης έχει αλλοιωθεί και η ποσότητα του παραγόμενου ατμού έχει μειωθεί , τότε ήρθε η ώρα να αντικαταστήσεις την ανταλλακτική κεφαλή του ατμοποιητή σου. Για να μην ξεμείνεις ποτέ, προνόησε να έχεις πάντα μαζί σου μια επιπλέον ανταλλακτική κεφαλή

9 Ο φορτιστής της συσκευής σου διαθέτει led φωτισμό για να σε ενημερώνει για την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας σου, το κόκκινο led είναι ένδειξη ότι η μπαταρία φορτίζει ενώ το πράσινο ότι η συσκευή είναι πλήρως φορτισμένη.

10 Φρόντισε να καθαρίζεις συχνά και επιμελώς τα εξαρτήματα της συσκευής σου, όπως το επιστόμιο τα σπειρώματα της μπαταρίας, του ατμοποιητή και του φορτιστή σου.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κάτι παραπάνω από μία νέα συνήθεια. Είναι ένα νέο καταναλωτικό προϊόν που έχει γίνει ήδη τρόπος ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, μειώνοντας ριζικά την βλάβη που προκαλεί το συμβατικό τσιγάρο στον οργανισμό.

1858: Η πρώτη συσκευή εισπνοής υπό πίεση εφευρέθηκε από έναν Γάλλο


H εφεύρεση του Sales-Girons είναι η πρώτη που θα μεταδώσει μια ουσία σε εισπνεόμενη μορφή χωρίς να βασίζεται στην καύση της. Ο σχεδιασμός της στηρίχθηκε σε μια χειροκίνητη αντλία, όπως για ένα ποδήλατο, για δύναμη. Για την εισπνοή νικοτίνης, απαιτείται, αυτή, να είναι σε αέρια μορφή, γεγονός που ήταν εφικτό μόνο μέσω της καύσης. Έπρεπε να «ανάψεις» τα φύλλα καπνού και να εισπνεύσεις τον καπνό. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βασίζονται, αντί της φωτιάς, στην ηλεκτρική ενέργεια. 1930: Η πρώτη ηλεκτρική συσκευή εφευρέθηκε για να γιατρεύει την πνευμονία Το όνομά της ήταν «Pneumostat» και αυτή η φαρμακευτική συσκευή ήταν η 1η που μετέτρεπε υγρό σε ατμό χρησιμοποιώντας συμβατική ενέργεια. Ένα ουσιαστικό βήμα προς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

1930: Η πρώτη ηλεκτρική συσκευή εφευρέθηκε για να γιατρεύει την πνευμονία


Το όνομά της ήταν «Pneumostat» και αυτή η φαρμακευτική συσκευή ήταν η 1η που μετέτρεπε υγρό σε ατμό χρησιμοποιώντας συμβατική ενέργεια. Ένα ουσιαστικό βήμα προς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.1963: Το πρώτο ηλεκτρονικό τσιγάρο εφευρέθηκε πολύ νωρίτερα από όσο νομίζετε


Η πρώτη «πατέντα» ηλεκτρονικού τσιγάρου αρχειοθετήθηκε το 1964 από τον Herbert A. Gilbert . Εμπνευσμένος από τους νεφελοποιητές (και άλλες παρόμοιες συσκευές), ο Gilbert επιδιώκει να δημιουργήσει μια συσκευή τροφοδοτούμενη από μία μπαταρία.

Η συσκευή αυτή θα απελευθερώνει ατμό αποτελούμενο τόσο από νικοτίνη όσο και αρωματισμένο αέρα. Η πατέντα του Gilbert έγινε δεκτή το 1965. Σε μια συνέντευξή του ο Gilbert, είπε ότι το να εισπνέεις «κάτι καμένο» ήταν μη υγιεινό. Συνεπώς σκέφτηκε να κάνει ότι θα έκανε ο κάθε λογικός άνθρωπος. Να δημιουργήσει μία εναλλακτική συσκευή που δε θα βασίζεται στην καύση.  

1979: Ο Δρ. Norman Jacobson αναπτύσσει περαιτέρω την εισπνοή νικοτίνης χωρίς κάπνισμα


Βασικά προκειται για ένα πλαστικό σωλήνα, μεγέθους όσο και ένα κανονικό τσιγάρο, ο οποίος περιέχει ένα βύσμα εμποτισμένο με ένα διάλυμα νικοτίνης και ονομάζεται τσιγάρο με γεύση. Το 1987 ο FDA (Αμερικάνικος ΕΟΦ) προσπαθεί να απαγορεύσει την εμπορία του, αλλά ένας δικαστής εμποδίζει αυτή την απαγόρευση καθώς δεν είναι στην αγορά με ισχυρισμούς περί θεραπευτικών οφελών.  

1979-2002: Όλοι αγνοούν τις προοπτικές του ηλεκτρονικού τσιγάρου


Αυτό το χρονικό διάστημα τίποτα ουσιαστικό δε συμβαίνει όσον αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το μόνο αξιοσημείωτο είναι η ανάπτυξη των κινητών τηλεφώνων και πιο συγκεκριμένα των μπαταριών λιθίου που χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν. Είναι οι ίδιες μπαταρίες στις οποίες βασίζονται σήμερα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, προσφέροντας απίστευτη φορητότητα.  

2003: Το έτος-ορόσημο όπου το ηλεκτρονικό τσιγάρο επανέρχεται


Ο Hon Lik, ένας Κινέζος φαρμακοποιός και εφευρέτης, σχεδιάζει μία συσκευή παρόμοια με αυτή του Gilbert, με τη διαφορά ότι αυτή παρήγαγε ένα πιο παχύρευστο σύννεφο ατμού όμοιο με την «ομίχλη» που χρησιμοποιούταν σε διάφορες σκηνές. Η φαρμακευτική εταιρία στην οποία εργαζόταν, με επωνυμία Golden Dragon Holdings, ήταν τόσο ενθουσιασμένη με την εφεύρεση του που μετονομάστηκε σε Ruyan. Η λέξη Ruyan μεταφράζεται «Σαν Καπνός». Αμέσως ξεκινάει την εμπορία του προϊόντος στην Κίνα, όπου το 60% των ανδρών κάπνιζαν. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά τον συνολικό πληθυσμό των Η.Π.Α.. Οι πωλήσεις ήταν προσοδοφόρες και η Ruyan έκανε το άνοιγμα στο εξωτερικό.  

2007: Τα πρώτα ηλεκτρονικά τσιγάρα εισέρχονται στην αγορά της Αμερικής


Εταιρίες όπως η Ruyan ξεκίνησαν να εμπορεύονται ηλεκτρονικά τσιγάρα στις Η.Π.Α.  

2008: Η Νέα Ζηλανδία καλωσορίζει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το ίδιο κάνει και η Γερμανία


Ενώ χώρες όπως ο Παναμάς, η Αυστραλία και η Ολλανδία(!) απαγόρευσαν εντελώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ο Υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας δηλώνει πως αποτελούν μια ασφαλή/υγιεινή εναλλακτική λύση αντί του καπνίσματος. Την ίδια χρονιά (2008) στη Γερμανία, λαμβάνει χώρα μια διαμαρτυρία στο Ντίσελντορφ, ως απάντηση σε πραγματικές εφόδους που έγιναν σε καταστήματα που πουλούσαν συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αποφασίζει ότι οι προειδοποιήσεις πρέπει να αφαιρεθούν από τη συσκευασία των ηλεκτρονικών τσιγάρων, και ότι πρέπει να μη χαρακτηρίζονται ως φάρμακα αλλά ως προϊόντα καπνού.  

2010: Έλαβε χώρα το 1ο VapeFest


Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα 1ης γενιάς που πωλούνταν παγκοσμίως αποδείχθηκαν μη ικανοποιητικά και υπερτιμημένα. Κυρίως γιατί ήταν μίας χρήσης. Σε απάντηση αυτών των δεδομένων, σιγά σιγά αναδύεται μια νέα «μόδα» κατά την οποία πρώην καπνιστές κατασκευάζουν με πάθος τα δικά τους ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η αγορά έχει εξελιχθεί σε «άγρια Δύση», με ελάχιστους κανονισμούς. Το σημαντικότερο γεγονός αποδείχθηκε πως ήταν το πρώτο VapeFest. Στο γεγονός αυτό, ατμιστές από κάθε μέρος των Η.Π.Α. μαζεύτηκαν, παρουσιάζοντας τα «δικά τους» ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά αναπλήρωσης.  

2010: Η πρώτη celebrity που χρησιμοποιεί δημόσια ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι η Katherine Heigl


2010: Ο FDA προσπάθησε να απαγορεύσει την εισαγωγή ηλεκτρονικών τσιγάρων


Το μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρονικών τσιγάρων που πωλούνται στις .Η.Π.Α. έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα. Ο FDA προσπάθησε να σταματήσει την εισαγωγή ηλεκτρονικών τσιγάρων στην Αμερική, όμως με δικαστική απόφαση τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κρίθηκαν νόμιμα και ασφαλή.

2013: Οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων φτάνουν τα 1,5 δις δολάρια.

 

2014: Ο αριθμός των ατμιστών στις Η.Π.Α. είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν των καπνιστών


Από το 1965 και έπειτα το ποσοστό των ενήλικων Αμερικάνων που καπνίζουν έπεσε από το 42% στο 20%! Και ενώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο εισήρθε στην αμερικανική αγορά το 2007, το 18,7% των Αμερικάνων, σύμφωνα με έρευνα του 2014, έχουν δοκιμάσει έστω και μια φορά ηλεκτρονικό τσιγάρο. Από αυτό το ποσοστό, ένας στους πέντε συνέχισε να ατμίζει.

Φεβρουάριος 2014: Ψήφιση νομοθεσίας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο


Ψηφίζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα προϊόντα καπνού η οποία για πρώτη φορά έφερε στο προσκήνιο το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο νομιμοποίησε επίσημα και εισήγαγε το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων που θα διακινούνται στην ΕΕ.

2014: To Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης ανακηρύττει το άτμισμα (vape) ως τη λέξη της χρονιάς.


 
Αύγουστος 2015


Το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει επίσημα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι 95% λιγότερο επιβλαβές από τον καπνό και θα έπρεπε να προωθείται ως βοηθητικό εργαλείο για τη διακοπή του καπνίσματος.

“Ένα Δισεκατομμύριο Ζωές” είναι ο τίτλος του πρώτου ντοκιμαντέρ για το κάπνισμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Ένα ντοκιμαντέρ-υπερπαραγωγή σχετικά με τις επερχόμενες απώλειες ανθρώπινων ζωών που μετρώνται πλέον σε εκατοντάδες εκατομμύρια και προκαλούνται από το κάπνισμα, σε συνδυασμό με την πολεμική που δέχεται η πιο εύκολη και ασφαλή εναλλακτική του, το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Τα γυρίσματα έγιναν το 2015 σε πολλές χώρες (συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας) και στις πέντε ηπείρους και η πρεμιέρα θα γίνει στις αρχές του 2016.
**Το Facebook είχε λογοκρίνει τη διαδικτυακή καμπάνια που είχε γίνει τους πρώτους μήνες των γυρισμάτων, όμως μετά τη γενική κατακραυγή που ακολούθησε, πήρε πίσω την απόφαση.

Δείτε το τρέιλερ:http://abillionlives.com/

Τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη έχουν επιλέξει να αφήσουν το συμβατικό τσιγάρο και τα καρκινογόνα χημικά που περιέχει, στρεφόμενοι στην εναλλακτική λύση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ο αριθμός των νέων ατμιστών αυξάνεται συνεχώς και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συνεχή βελτίωση των συσκευών, με στόχο την ασφαλέστερη και ευκολότερη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων.  Παράλληλα καθημερινά δημοσιεύονται έρευνες-μελέτες που αποδεικνύουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το άτμισμα είναι πολύ καλύτερο του συμβατικού και του καπνίσματος.

1Το τσιγάρο είναι γεμάτο δηλητήρια, τα οποία μπαίνουν μέσα στον οργανισμό όταν το καπνίζουμε. Τα τσιγάρα περιέχουν αρσενικό, φορμαλδεΰδη, μόλυβδο, υδροκυάνιο, οξείδιο του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα, αμμωνία και 70 γνωστά καρκινογόνα στοιχεία.

2Τα τσιγάρα περιέχουν περισσότερα από 7.000 χημικά συστατικά. Αυτά με την καύση παράγουν τουλάχιστον 200 χημικές ενώσεις, πολλές από τις οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με βλάβες στους πνεύμονες.

3Το τσιγάρο καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα και μας κάνει ευάλωτους, στις ασθένειες. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός καπνιστή πρέπει να εργάζεται σκληρότερα από εκείνο των μη καπνιστών, σε καθημερινή βάση. Επακόλουθο είναι επίσης ότι το αίμα των καπνιστών, περιέχει λιγότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία.

4Το τσιγάρο κόβει χρόνια ζωής. Κάθε τσιγάρο που καπνίζουμε μας στερεί 5 λεπτά από τη ζωή μας. Οι επιστήμονες έχουν μετρήσει τον μέσο όρο τσιγάρων και διαπίστωσαν ότι συνολικά ο καπνιστής θα πεθάνει 14 χρόνια νωρίτερα.

5Περίπου 3.000 θάνατοι σημειώθηκαν εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος , που σημαίνει ότι αν είστε καπνιστής, είστε άμεσος κίνδυνος για την οικογένεια, τους φίλους και τους συγγενείς σας.

6Το 90% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές.

7Αν μία έγκυος καπνίζει, οι πιθανότητες αποβολής είναι αυξημένες.

8Εξαιτίας του καπνίσματος, η παροχή αίματος στο δέρμα σας μειώνεται, γεγονός που κάνει το δέρμα σας πιο χλωμό και γεμάτο ρυτίδες.

9Στο τελευταίο λεπτό, 7.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του καπνίσματος, κάτι που μεταφράζεται σε 1 ανθρώπινη ζωή κάθε 8 δευτερόλεπτα.

10Οι Αμερικανοί καπνοπαραγωγοί σήμερα βγάζουν μεγαλύτερο κέρδος από τις πωλήσεις σε ξένες χώρες παρά στις ΗΠΑ.

11Καρκίνος του πνεύμονα, υψηλή πίεση, καρδιακή προσβολή, καρκίνος του δέρματος και του στόματος, είναι μερικές εκ των σημαντικότερων ασθενειών που μπορούν να προκληθούν λόγω του καπνίσματος

12Συντηρητικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα έξοδα του καπνίσματος ανέρχονται στην Ευρώπη στα 25,3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ το κοινωνικό κόστος από την απώλεια παραγωγικότητας ανέρχεται στα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

1Σύμφωνα με το δίκτυο Bloomberg, το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα ξεπεράσει σε πωλήσεις το συμβατικό τσιγάρο μέχρι το 2047.

2Το περιοδικό Fortune υπολογίζει τις πωλήσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στις ΗΠΑ στα 1,5 δις $ και προβλέπει ότι τουλάχιστον μέχρι το 2018 οι πωλήσεις θα αυξάνονται κατά 25%.

3«Η μείωση της βλάβης είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος»

Επιστολή 53 επιστημόνων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

4Το Μάιο του 2015 2.6 εκατομμύρια Βρετανοί χρησιμοποιούν συστηματικά το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ

5Δημοσιεύεται έρευνα του Ευρωβαρόμετρου ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος που εμφανίζει σημαντική πτώση του καπνίσματος αναλογικών τσιγάρων στην ΕΕ. Το 2014 οι Ευρωπαίοι καπνιστές αγγίζουν το 26% έναντι του 2012 που άγγιζαν το 28%. Παράλληλα οι Ευρωπαίοι πολίτες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2012.

6Η διαφήμιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου επιτρέπεται σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία. “Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούν να διαφημίζονται τηλεοπτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 10 Νοεμβρίου, συμφώνησε η Επιτροπή Διαφημιστικής Πρακτικής.”

Πηγή: ΒΒC News

7Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι επικίνδυνο προϊόν «κινεζικού χαρακτήρα». Είναι ένα προϊόν που έχει κερδίσει κυρίως τις κοινωνίες του ανεπτυγμένου κόσμου. “Πάνω από 2 εκατομμύρια Βρετανοί χρησιμοποιούν πλέον συστηματικά το ηλεκτρονικό τσιγάρο”

Πηγή: Action on Smoking and Health Britain (ASH)

8Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο επιβλαβές από το παραδοσιακό. Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι δεν επιβαρύνει όργανα όπως η καρδιά και οι πνεύμονες. “Τα ηλεκτρονικά δεν περιέχουν ή περιέχουν αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τα δυνητικά επικίνδυνα συστατικά των τσιγάρων. […]Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επίσης παρουσιάζουν μια σημαντική ευκαιρία για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό, αν οι καπνιστές τα χρησιμοποιούν ως υποκατάστατα των τσιγάρων.”

Πηγή: Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας

9Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν περιλαμβάνει τις χημικές και καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στο παραδοσιακό τσιγάρο. Επίπεδα επιλεγμένων καρκινογόνων και τοξικών ουσιών στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Πηγή: Goniewicz M et al (2014)

10Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι φαρμακευτικό προϊόν. Δεν υπόσχεται σε καμία περίπτωση την απεξάρτηση από την νικοτίνη. Έρευνες όμως αποδεικνύουν ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά επιτυχίας διακοπής του καπνίσματος σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο. “Όσοι κατά τη διάρκεια της μελέτης χρησιμοποίησαν e-τσιγάρα είχαν περίπου 60% περισσότερες πιθανότητες να σταματήσουν το κάπνισμα από ό, τι εκείνοι που χρησιμοποίησαν θεραπείες υποκατάστασης της νικοτίνης ή απλά τη δύναμη της θέλησης.” 

Πηγή: Robert West. Professor of the department of epidemiology and public health. University College London Ρεαλιστική απεικόνιση της αποτελεσματικότητας των ηλεκτρονικών τσιγάρων όταν χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στη διακοπή του καπνίσματος: Δια τμηματική μελέτη πληθυσμού. Addiction Magazine. Brown, West et al (2014)

11Σύμφωνα με υπολογισμούς της βιομηχανίας ηλεκτρονικού τσιγάρου τα καταστήματα ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Αμερική υπολογίζονται περίπου σε 15.000 από μηδέν που ήταν μερικά χρόνια πριν.

Δείτε εδώ ολόκληρο το άρθρο: reuters.com

12Διαδικτυακή έρευνα του Reuters αναφέρει πως το ποσοστό των Αμερικανών που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο αγγίζει περίπου το 10%, ποσοστό που είναι 4 φορές μεγαλύτερο από το 2013.

Δείτε εδώ ολόκληρο το άρθρο: reuters.com

13Ο αναλυτής Bonnie Herzog της Wells Fargo Securities υπολογίζει πως το μέγεθος της Αμερικανικής Αγοράς μόνο για τις συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου θα αγγίξει τα 3.5 εκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2015 σε σύγκριση με τα 2.6 εκατομμύρια δολάρια το 2014.

Δείτε εδώ ολόκληρο το άρθρο: reuters.com