Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 210 762 20 20
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ:  210 762 20 20
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για παραγγελίες άνω των 19€
EN | GR
0

Royal College Of Physicians UK – Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους καπνιστές να στραφούν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο

02/06/2021
από
Royal College Of Physicians UK – Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους καπνιστές να στραφούν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο

Η αναφορά του Royal College Of Physicians με τίτλο «Κάπνισμα και υγεία 2021- Μήπως ήρθε η ώρα για τον έλεγχο του Καπνού;» έρχεται σχεδόν 60 χρόνια μετά την 1η πρωτοποριακή έκθεση για τον έλεγχο του καπνού το 1962. Η αναφορά ελέγχει την πρόοδο του Ηνωμένου Βασιλείου στη μείωση του καπνίσματος και κάνει μια σειρά από συστάσεις για το Εθνικό Σχέδιο Ελέγχου Καπνού καλώντας τους δημόσιους φορείς να πάρουν άμεσα και δραστικά μέτρα, ώστε το συμβατικό τσιγάρο να αποτελέσει σύντομα παρελθόν στην Αγγλία.

«Το Εθνικό Σύστημα της Αγγλίας θα πρέπει να εντάξει όλους τους καπνιστές σε προγράμματα διακοπής καπνίσματος, ενώ η κυβέρνηση οφείλει να τους ενθαρρύνει να στραφούν στο άτμισμα για να μπορέσουν να σταματήσουν τη βλαβερή τους συνήθεια» λένε στην πρόσφατη έκθεσή τους τα μέλη του Βρετανικού Βασιλικού Κολεγίου των Ιατρών (Royal College of Physicians).

 

Royal College Of Physicians

 

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει το RCP είναι η αυτόματη εγγραφή όλων των καπνιστών σε προγράμματα διακοπής καπνίσματος, αλλά και το λανσάρισμα μιας μεγάλης καμπάνιας ευαισθητοποίησης τους, ενθαρρύνοντάς τους να στραφούν στο άτμισμα προκειμένου να καταφέρουν να εγκαταλείψουν τη βλαβερή τους συνήθεια.
“Η διάθεση ηλεκτρονικών τσιγάρων στην αγορά της Αγγλίας, ήταν ευεργετική για τη δημόσια υγεία του Ηνωμένου Βασιλείου» αναφέρεται στην έκθεση.

Ακόμη, το RCP προειδοποίησε πως η Βρετανική Κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει τον σημαντικό στόχο που έχει θέσει, να γίνει η χώρα «Smoke-free» μέχρι και το 2030, αν δεν λάβει πιο αυστηρά και εντατικά μέτρα.

Επιπρόσθετες προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν η αύξηση της φορολογίας ώστε να διπλασιαστεί η τιμή των τσιγάρων μέσα στην επόμενη 5ετία αλλά και ο περιορισμός των διαφημίσεων καπνού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

 

Ο Καθηγητής και Σύμβουλος σε θέματα καπνού του RCP, John Britton σχολίασε σχετικώς:
«Σχεδόν 60 χρόνια μετά την πρώτη έκθεση του Συμβουλίου για τον καπνό, αυτή η νέα αναφορά που συντάξαμε, εξετάζει την πρόοδο της Μεγάλης Βρετανίας στο ζήτημα του περιορισμού του καπνίσματος και κάνει ολοκληρωμένες συστάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο επικείμενο Εθνικό Σχέδιο Ελέγχου του Καπνού της χώρας. Από τη φετινή μας έκθεση είναι ξεκάθαρο πως ενώ η μείωση του αριθμού των καπνιστών από το 1962 έχει αγγίξει το ποσοστό 75%- γεγονός που θεωρείται εθνικός θρίαμβος- εντούτοις αν είχαν υιοθετηθεί και ακολουθηθεί όλες οι πολιτικές που είχαμε προτείνει πριν από 60 χρόνια, το κάπνισμα θα είχε σταματήσει να μας απασχολεί αρκετά νωρίτερα». O ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως «στην Αγγλία πολλές γενιές έχουν πληγεί από τον εθισμό στον καπνό. Για να διασφαλίσουμε πως όσοι γεννιούνται σήμερα θα ζήσουν μακριά από το τσιγάρο, θα πρέπει να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να κάνουμε το κάπνισμα και τον εθισμό από το τσιγάρο, παρελθόν. Αυτή είναι η μεγάλη μας ευκαιρία».

 

Royal College Of Physicians

 

Πιο συγκεκριμένα η αναφορά του RCP προτείνει τα εξής:

  • Να πραγματοποιηθούν καμπάνιες ενημέρωσης στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, οι οποίες θα στηρίζουν τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως μέσο διακοπής του καπνίσματος, αποκαθιστώντας ταυτόχρονα την αλήθεια αναφορικά με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο.
  • Να υπάρχουν προειδοποιήσεις στις συσκευασίες των ηλεκτρονικών τσιγάρων, στις οποίες θα αναφέρεται πώς ο ατμός είναι, πιθανότατα, λιγότερο βλαβερός από τον καπνό του συμβατικού τσιγάρου.
  • Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν βγάζουν καπνό και επομένως η πολιτική κατά του καπνίσματος στους δημόσιους χώρες δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται και για το άτμισμα.
  • Η πολιτική που θα επιτρέπει τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε εσωτερικούς και εξωτερικούς δημόσιους χώρους θα βοηθήσει στην επιτυχημένη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους δημόσιους χώρους. Επιτρέποντας το άτμισμα όπου απαγορεύεται το κάπνισμα θα διευκολύνει την δημιουργία Smoke-Free χώρων Χωρίς Καπνό
  • Να υπάρξει διπλασιασμός στην τιμή τσιγάρων μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.
  • Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα πρωτόκολλα για τη θεραπεία της εξάρτησης από τον καπνό.

 

Andrew Goddard, Πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου των Ιατρών

«Το κάπνισμα είναι ένα πλήγμα για την υγεία και την κοινωνία. Η κακή υγεία, οι πρόωροι θάνατοι αλλά και οι οικονομικές επιπτώσεις που προκαλούνται από τη χρήση των τσιγάρων, θίγουν όλη τη Μεγάλη Βρετανία, εστιάζοντας φυσικά στις λιγότερο προνομιούχες και ευαίσθητες ομάδες της κοινωνίας μας. Για να διασφαλίσουμε πως όσοι γεννιούνται σήμερα θα ζήσουν μακριά από το τσιγάρο, θα πρέπει να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να κάνουμε το κάπνισμα παρελθόν».

 

Πηγή, Πηγή

Ο παρών ιστότοπος αφορά εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα, δυνητικά μειωμένου κινδύνου. Με την είσοδό σας δηλώνετε υπεύθυνα ότι είστε άνω των 18 ετών.

Είστε 18 ετών ή άνω;