Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 210 762 20 20
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ:  210 762 20 20
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για παραγγελίες άνω των 19€
EN | GR
0

Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας: Το άτμισμα είναι καλύτερο από τις θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης για την διακοπή του καπνίσματος

24/02/2021
από
Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας: Το άτμισμα είναι καλύτερο από τις θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης για την διακοπή του καπνίσματος

Σε αυτό το πόρισμα κατέληξε η έβδομη ανεξάρτητη έκθεση για το άτμισμα του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του King’s College του Λονδίνου και δόθηκε εχθές στη δημοσιότητα.

Αναλυτικά, τα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτήν είναι τα εξής:

  • Τα προϊόντα ατμίσματος με νικοτίνη ήταν το πιο διαδεδομένο μέσο (27,2%) που χρησιμοποίησαν οι καπνιστές για να διακόψουν τη βλαβερή τους συνήθεια στην Αγγλία για το έτος 2020.
  • Υπολογίζεται πως το 2017 περισσότεροι από 50.000 καπνιστές έκοψαν το τσιγάρο με τη βοήθεια ενός προϊόντος ατμίσματος.
  • Η χρήση ενός προϊόντος ατμίσματος ως μέσο προσπάθειας για τη διακοπή του καπνίσματος σημείωσε ρεκόρ επιτυχίας (μεταξύ 59,7% και 74% για τα έτη 2019-2020).
  • Το 2020 το 38% των καπνιστών πίστευε πως το άτμισμα είναι το ίδιο επιβλαβές με το κάπνισμα και το 15% πίστευε πως προκαλεί μεγαλύτερο κακό στον οργανισμό.

 

Η έκθεση έλαβε υπ’όψιν της όλα τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προϊόντων αυτών που βοηθούν τους χρήστες να σταματήσουν το κάπνισμα. Η εν λόγω έκθεση επίσης δίνει πλούσια και πλήρως ανανεωμένα στοιχεία για την χρήση των προϊόντων ατμού από τους νέους ανθρώπους. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην έκθεση τα ποσοστά των ενηλίκων και νέων ανθρώπων που ατμίζουν, σε σχέση με την τελευταία έρευνα που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας τον Μάρτιο του 2020 παραμένουν σταθερά.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αγγλία το 2020 τα προϊόντα ατμού με νικοτίνη ήταν το πιο διαδεδομένο μέσο (27,2%) από την πλευρά των καπνιστών για την διακοπή της βλαβερής τους συνήθειας. Ένα ποσοστό 18,2% χρησιμοποίησε υπoκατάστατα νικοτίνης, όπως τσίχλες και επιθέματα νικοτίνης, ενώ το 4,4% έκανε χρήση συνταγογραφημένων φαρμάκων που περιέχουν βαρενικλίνη.

Όπως αποδεικνύεται από τα επιστημονικά στοιχεία, με την πάροδο των ετών αυξάνεται τόσο η χρήση προϊόντων ατμού - προκειμένου οι χρήστες να σταματήσουν το κάπνισμα - όσο και ο αριθμός των επιτυχημένων προσπαθειών εκείνων που εγκαταλείπουν μια και καλή το τσιγάρο. Υπολογίζεται δε πως το 2017 περισσότεροι από 50.000 καπνιστές σταμάτησαν το κάπνισμα με τη βοήθεια ενός προϊόντος ατμίσματος.

 

Καθηγητής John Newton, Διευθυντής του τμήματος Βελτίωσης Υγείας στην υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας

 «Το τσιγάρο παραμένει η βασική αιτία πρόωρου θανάτου και πρόκλησης ασθενειών, σκοτώνοντας περίπου 75.000 άτομα το 2019. Το καλύτερο πράγμα που ένας καπνιστής μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει τη βλαβερή του συνήθεια και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως το άτμισμα είναι ένας από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους, βοηθώντας περίπου 50.000 καπνιστές ετησίως. Χιλιάδες ακόμη θα μπορούσαν να σταματήσουν το τσιγάρο, αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι αβάσιμοι φόβοι για τα προϊόντα ατμίσματος. Σε όσους καπνίζουν, και ιδίως αυτοί που έχουν δοκιμάσει άλλες μεθόδους, συνιστούμε να περάσουν στο άτμισμα το οποίο θα τους βοηθήσει να κόψουν το τσιγάρο».

 

Ann McNeill, Καθηγήτρια του τμήματος Έρευνας για την Εξάρτηση από τον Καπνό του Kings College του Λονδίνου και συγγραφέας της έκθεσης

«Η έκθεσή μας παρουσιάζει ευρήματα από τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους, υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος και μελέτες πληθυσμού καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα προϊόντα ατμού με νικοτίνη είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διακόψει κάποιος με επιτυχία το κάπνισμα. Αυτό που μας ανησυχεί είναι πως οι καπνιστές, ιδίως εκείνοι που προέρχονται από λιγότερο προνομιούχες κοινωνικές ομάδες, πιστεύουν λανθασμένα πως το άτμισμα είναι το ίδιο επιβλαβές με το κάπνισμα. Αυτό φυσικά δεν είναι αλήθεια. Ο στόχος μας για το 2030 είναι να έχουμε μια Αγγλία δίχως τσιγάρο»

 

Αναλυτικά την έκθεση του Public Health England θα την βρείτε εδώ.
 

Ο παρών ιστότοπος αφορά εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα, δυνητικά μειωμένου κινδύνου. Με την είσοδό σας δηλώνετε υπεύθυνα ότι είστε άνω των 18 ετών.

Είστε 18 ετών ή άνω;