Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 210 762 20 20
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ:  210 762 20 20
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για παραγγελίες άνω των 19€
EN | GR
0

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αποφάνθηκε: «Το άτμισμα είναι ασφαλέστερο από το κάπνισμα»

21/01/2021
από
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αποφάνθηκε:  «Το άτμισμα είναι ασφαλέστερο από το κάπνισμα»

Μια ακόμη έρευνα, η οποία μας έρχεται από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, επιβεβαιώνει πως το άτμισμα είναι ασφαλέστερο από το κάπνισμα. Η έρευνα της AHA (American Heart Association), ελληνιστί, της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στην οποία συμμετείχαν 7.100 ενήλικες από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έδειξε πως όσοι ατμίζουν αποκλειστικά έχουν παρόμοιους φλεγμονώδεις και οξειδωτικούς δείκτες στρες με τους μη καπνιστές. Αντιθέτως, το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά το οξειδωτικό στρες, το οποίο όπως έχει αποδειχθεί συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση ή επιδείνωση παθήσεων όπως καρδιαγγειακών νοσημάτων, αρθρίτιδας αλλά και καρκίνου.

«Οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων έχουν όμοιους δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες με τους μη καπνιστές ενώ οι dual users (παράλληλοι χρήστες κανονικού τσιγάρου και ηλεκτρονικού τσιγάρου) ΔΕΝ είναι χειρότεροι από τους καπνιστές. Οι προσδοκίες είναι πολύ μεγάλες, εάν οι διπλοί χρήστες γίνουν αποκλειστικοί χρήστες του e-cig» σχολίασε μετά την δημοσίευση της πρόσφατης μελέτης ο διαπρεπής ερευνητής και καρδιολόγος κ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός τονίζοντας πως αυτή η έρευνα «δικαιώνει μια μακροχρόνια επιστημονική θέση της ατμιστικής κοινότητας»

 

Είναι χαρακτηριστικό δε πώς αυτή είναι από τις πρώτες μελέτες που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ και στην οποία αξιοποιούνται επιστημονικά στοιχεία που διερευνούν τη σύνδεση του συμβατικού τσιγάρου και του ηλεκτρονικού με τους φλεγμονώδεις και οξειδωτικούς δείκτες του στρες. «Πιστεύουμε πως η εν λόγω μελέτη θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε, μεταξύ άλλων, και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων που έχουν στην υγεία μας και τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού» σχολιάζει ο Επίκουρος καθηγητής στον τομέα της Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και συγγραφέας της μελέτης, δρ. Άντριου Σ. Στόουκς.

Στην έρευνα εξετάστηκαν πέντε βιοδείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες ενώ οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 κατηγορίες: εκείνοι που δεν κάπνιζαν αλλά ούτε άτμιζαν, οι ατμιστές, οι καπνιστές αλλά και οι dual χρήστες (δηλαδή χρήστες συμβατικού τσιγάρου και ηλεκτρονικού). 

Πιο συγκεκριμένα, από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, περισσότεροι από τους μισούς (58,6%) δεν κάπνιζαν ούτε άτμιζαν· σχεδόν το 2% άτμιζε αποκλειστικά, το 30% κάπνιζε ενώ περίπου το 10% χρησιμοποιούσε τόσο ηλεκτρονικά τσιγάρα όσο και συμβατικά τσιγάρα.

 

Τα βασικά συμπεράσματα ήταν τα ακόλουθα:

  • Όσοι ατμίζουν αποκλειστικά έχουν παρόμοιους φλεγμονώδεις και οξειδωτικούς δείκτες στρες με τους μη καπνιστές.
  • Οι dual χρήστες παρουσιάζουν τους ίδιους δείκτες στρες -και όχι μεγαλύτερους- με όσους καπνίζουν αποκλειστικά.

Αυτό, όπως επισημαίνουν και οι επιστήμονες, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κίνητρο για όσους θέλουν να αφήσουν πίσω τους το παραδοσιακό κάπνισμα και να περάσουν στο άτμισμα, κάνοντας τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στις 4 Ιανουαρίου 2021 στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

 

Μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας εδώ.

Ο παρών ιστότοπος αφορά εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα, δυνητικά μειωμένου κινδύνου. Με την είσοδό σας δηλώνετε υπεύθυνα ότι είστε άνω των 18 ετών.

Είστε 18 ετών ή άνω;