Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 210 762 20 20
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ:  210 762 20 20
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για παραγγελίες άνω των 19€
EN | GR
0

Cochrane Library: Το άτμισμα βοηθάει στη διακοπή του καπνίσματος

04/10/2021
από
Cochrane Library: Το άτμισμα βοηθάει στη διακοπή του καπνίσματος

Δημοσιεύθηκε η 4η κατά σειρά συστηματική ανασκόπηση μελετών του Cochrane Library που εξετάζει τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων ως μέσο να επιτευχθεί μακροχρόνια αποχή από το κάπνισμα. Διαπιστώθηκε ότι το άτμισμα πιθανά βοηθάει περισσότερους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα - και λειτουργεί καλύτερα από ότι οι παραδοσιακές θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης, όπως τα patches ή οι τσίχλες.

Η ανασκόπηση του Cochrane συγκεντρώνει όλες τις τελευταίες έρευνες για την επίδραση και την ασφάλεια της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η συγκεκριμένη ανασκόπηση είναι η 2η μετά τον Οκτώβρη 2020 όταν η ανάγκη για έγκυρη και άμεση ενημέρωση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα οδήγησε τους ερευνητές να μεταβούν σε μορφή living update, (προσέγγιση «ζωντανής συστηματικής αναθεώρησης»)

 

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΤΗ Η ΜΕΛΕΤΗ;

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της ανασκόπησης Cochrane: «Από τότε που κυκλοφόρησαν στην αγορά πριν από μια δεκαετία, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν προκαλέσει σημαντική αναταραχή στην κοινότητα της δημόσιας υγείας. Είναι πρωταρχικής σημασίας, η συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα να βασίζεται σε υψηλής ποιότητας, σχετικά και ενημερωμένα επιστημονικά δεδομένα».

«Θέλουμε να είμαστε σε θέση να συμπεριλάβουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα για να διασφαλίσουμε ότι τα ευρήματα της ανασκόπησης είναι όσο το δυνατόν πιο περιεκτικά. Με την υποστήριξη του Cancer Research UK και του University Of Oxford αναζητούμε κάθε μήνα νέα στοιχεία για τη συστηματική ανασκόπηση Cochrane για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τη διακοπή του καπνίσματος».

«Οι συστηματικές ανασκοπήσεις της Cochrane Library αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως το υψηλότερο πρότυπο για την οργάνωση των ευρημάτων ιατρικής έρευνας. Η βιβλιοθήκη Cochrane είναι η πιο έγκυρη και ενημερωμένη πηγή πληροφοριών, βασισμένη σε τεκμηριωμένες πηγές και μπορεί να βοηθήσει τους  κλινικούς ιατρούς να λάβουν αποφάσεις».

Από την πρώτη δημοσίευσή για το άτμισμα το 2014, η ανασκόπηση μελετών της Cochrane έχει συμβάλει στις εθνικές και στις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές. «Η παραπληροφόρηση σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι τεράστια και συμμετέχουμε ενεργά στην ανταλλαγή των στοιχείων με διαφορετικά ακροατήρια», αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες της Cochrane.

 

Cochrane Library

 

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΒΡΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Η νέα έκθεση εξετάζει στοιχεία για το αν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα και εάν εκείνοι που τα χρησιμοποιούν για το σκοπό αυτό αντιμετωπίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η ανασκόπηση περιλαμβάνει 61 ολοκληρωμένες μελέτες που αντιπροσωπεύουν 16.759 συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι 34 είναι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Πέντε νέες μελέτες προστέθηκαν από τη δημοσίευση της προηγούμενης ενημέρωσής τον Απρίλιο 2021. Η αναθεώρησή περιέχει πλέον στοιχεία μέχρι και την 1η Μαΐου 2021.

 

Εξετάστηκαν 61 μελέτες σε 16.759 ενήλικες που κάπνιζαν. Οι μελέτες συνέκριναν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με:

  • Θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης όπως επιθέματα, τσίχλες κτλ
  • Βαρενικλίνη (φάρμακο που συνταγογραφείται στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος)
  • Ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη
  • Άλλα είδη ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιέχουν νικοτίνη (π.χ. συσκευές pod, νεότερες συσκευές)
  • Άλλα είδη ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιέχουν νικοτίνη (π.χ. συσκευές λοβού, νεότερες συσκευές)
  • Ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική ή καμία υποστήριξη για τη διακοπή του καπνίσματος

 

Αποτελέσματα:

  • Περισσότεροι άνθρωποι διέκοψαν το κάπνισμα για τουλάχιστον έξι μήνες ή και περισσότερο χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης (4 μελέτες, 1924 συμμετέχοντες) ή με εκείνους που άτμιζαν χωρίς νικοτίνη (5 μελέτες, 1447 συμμετέχοντες).
  • Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη μπορούν να βοηθήσουν περισσότερους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα από ότι αν το έκαναν μόνοι τους («μαχαίρι») ή με τη βοήθεια συμβουλευτικής υποστήριξης (6 μελέτες, 2886 συμμετέχοντες).
  • Για κάθε 100 άτομα που ατμίζουν με νικοτίνη με σκοπό να διακόψουν το κάπνισμα, 9 στους 14 το σταμάτησαν με επιτυχία σε σύγκριση με μόλις 6 στα 100 άτομα που χρησιμοποιήσαν θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης, 7 στους 100 που άτμιζαν χωρίς νικοτίνη και 4 στους 100 που προσπάθησαν μόνοι τους ή μόνο με συμβουλευτική υποστήριξη.

 

Cochrane Library

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Το άτμισμα με νικοτίνη βοηθά τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα τουλάχιστον για 6 μήνες. Και είναι πιο αποτελεσματικό σε σύγκριση με τις θεραπείες υποκατάστασης νικοτίνης (επιθέματα-τσίχλες) ή το άτμισμα χωρίς νικοτίνη.

Είναι δε, πιο αποτελεσματικά, από το "κόψιμο μαχαίρι" και την απλή συμβουλευτική υποστήριξη διακοπής, παράλληλα το άτμισμα με νικοτίνη δεν συνδέεται με σοβαρές παρενέργειες για το χρήστη.

 

Πηγές:

Cochrane Library - Electronic cigarettes for smoking cessation

Plain language briefing

 

Ο παρών ιστότοπος αφορά εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα, δυνητικά μειωμένου κινδύνου. Με την είσοδό σας δηλώνετε υπεύθυνα ότι είστε άνω των 18 ετών.

Είστε 18 ετών ή άνω;