Η Βρετανική Επιτροπή για την Τοξικότητα υποστηρίζει:  «Το άτμισμα είναι λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα»

Ένας ακόμη έγκριτος επιστημονικός οργανισμός αναγνωρίζει τα οφέλη του ατμίσματος. Στην πρόσφατη έκθεσή που δημοσίευσε η Βρετανική Επιτροπή για την Τοξικότητα των Χημικών 0υσιών στα Τρόφιμα, τα Καταναλωτικά Προϊόντα και το Περιβάλλον (Committee on Toxicity of Chemicals in Food, Consumer Products and the Environment - COT) υποστήριξε πως οι καπνιστές που εγκαταλείπουν την βλαβερή τους συνήθεια και περνούν στο άτμισμα είναι πιθανότερο να ελαττώσουν τους κινδύνους για την υγεία τους.

Στην επιτροπή, η οποία αποτελεί ένα ανεξάρτητο επιστημονικό όργανο, ανατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας να αξιολογήσει τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από την χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων με ή χωρίς νικοτίνη.

Η έκθεση της COT υποστηρίζει ότι η μετάβαση από το κάπνισμα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιθανό να μειώσει τους κινδύνους για την υγεία, αλλά επισημαίνει ότι ορισμένοι κίνδυνοι θα μειωθούν περισσότερο από άλλους. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα είναι πιθανό να μειωθεί περισσότερο από τον κίνδυνο πρόκλησης συμπτωμάτων άσθματος.

Στα αποτελέσματα της επισκόπησης η Επιτροπή διαπιστώνει ότι τα προϊόντα ατμίσματος, όταν παράγονται και χρησιμοποιούνται κατάλληλα, «ενδέχεται να σχετίζονται με μείωση του συνολικού κινδύνου αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία».

Η COT εξέτασε επίσης το ρόλο της πιθανής τοξικότητας στον ατμό των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Διαπιστώθηκε ξανά ότι «η χρήση προϊόντων ατμίσματος μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο σε σύγκριση με τα συμβατικά τσιγάρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα προϊόντα είναι εντελώς ακίνδυνα».

Επισημαίνεται ότι ένας τρόπος ελαχιστοποίησης των κινδύνων από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών κατασκευής και παραγωγής αυτών. Η COT δηλώνει ότι «η πιστότητα της κατασκευής, των υλικών που χρησιμοποιούνται αλλά και των λειτουργικών δυνατοτήτων τους» παίζουν σημαντικό ρόλο για τις συσκευές, ενώ σχετικά με τα υγρά αναπλήρωσης «οι πρώτες ύλες θα πρέπει να προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και να μην περιλαμβάνονται μη τυποποιημένα συστατικά»

Η επισκόπηση της Επιτροπής άγγιξε επίσης τα περιστατικά πνευμονοπάθειας που παρατηρήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν ένα χρόνο, επιβεβαιώνοντας ότι η Vitamin E Acetate «συνδέεται άμεσα» με τις περιπτώσεις. Τονίζει επίσης ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο έχει απαγορεύσει την ύπαρξη αυτής της ουσίας στα προϊόντα ατμίσματος».

«Η εκτίμησή μας για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενισχύει σε μεγάλο βαθμό την επιστημονική συναίνεση μέχρι σήμερα σχετικά με την ασφάλειά τους, δηλαδή αν και δεν είναι εντελώς ακίνδυνα, είναι σημαντικά λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα », δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Alan Boobis και τόνισε πως «η μελέτη μας διαβεβαιώνει ότι οι κίνδυνοι για την υγεία για όσους βρίσκονται στον ίδιο χώρο με ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι γενικά χαμηλοί.

Τι δήλωσαν για τα συμπεράσματα της Έκθεσης οι επιστήμονες της Αγγλίας

Δρ. Nicholas Hopkinson, Λέκτορας Πνευμονολογίας στο Imperial College του Λονδίνου

«Τα πορίσματα της Έκθεσης της Βρετανικής Επιτροπής για την Τοξικότητα καταλήγουν πως «συγκρίνοντας το άτμισμα με τα συμβατικά τσιγάρα, ο σχετικός κίνδυνος αρνητικών επιπτώσεων για την υγεία αναμένεται να είναι σημαντικά μικρότερος». Αυτό υποστηρίζει και την τρέχουσα συναίνεση του Ηνωμένου Βασιλείου και τη θέση που πήρε το Royal College of Physicians στην έκθεσή του «Νικοτίνη Χωρίς Καπνό».

Καθηγητής Peter Hajek, Διευθυντής της Μονάδας έρευνας για την Εξάρτηση από τον Καπνού του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου

«Αυτή η νέα έκθεση επιβεβαιώνει πως το άτμισμα είναι λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα. Αν είσαι καπνιστής και δυσκολεύεσαι να κόψεις τη συνήθειά σου, το να περάσεις στο άτμισμα είναι η καλύτερη επιλογή».

Δρ. Debbie Robson, Κέντρο Έρευνας για τη Νικοτίνη του Εθνικού οργανισμού για τις Εξαρτήσεις του Kings College του Λονδίνου

«Χαιρετίζουμε την εμπεριστατωμένη μελέτη της COT (Committee of Toxicology) και τις συστάσεις της. Σχεδόν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία είναι ατμιστές. Και εκείνοι που ατμίζουν αποκλειστικά, μπορούν πλέον να είναι σίγουροι πως έχοντας αφήσει το κάπνισμα πίσω τους, έχουν κάνει την σωστότερη επιλογή για την υγεία τους.

Καθηγητής John Britton, πρώην Διευθυντής του Βρετανικού Κέντρου Μελέτης για τον καπνό και το αλκοόλ και Σύμβουλος Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ

«Το συμπέρασμα της Έκθεσης αυτής στηρίζει με σθένος την πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία συστήνει το άτμισμα ως έναν πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο για τους καπνιστές να εγκαταλείψουν το συμβατικό τσιγάρο, και να βελτιώσουν έτσι την υγεία τους. Παράλληλα, το άτμισμα αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τους καπνιστές, που δυσκολεύονται να κόψουν το τσιγάρο».