Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 210 762 20 20
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ:  210 762 20 20
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για παραγγελίες άνω των 19€
EN | GR
0

Νέα μελέτη: Το άτμισμα αποτελεί την αποτελεσματικότερη μέθοδο διακοπής του καπνίσματος, συγκρινόμενο με άλλες φαρμακευτικές μεθόδους υποκατάστασης της νικοτίνης

23/10/2020
από
Νέα μελέτη: Το άτμισμα αποτελεί την αποτελεσματικότερη μέθοδο διακοπής του καπνίσματος, συγκρινόμενο με άλλες φαρμακευτικές μεθόδους υποκατάστασης της νικοτίνης

Μια νέα λεπτομερής μελέτη, για την σύνταξη της οποίας αντλήθηκαν τα καλύτερα επιστημονικά δεδομένα από όλο τον πλανήτη παρουσίασε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Cochrane επιβεβαιώνοντας αυτό που τόσο καιρό υποστηρίζουν και πολλοί ακόμη έγκριτοι επιστημονικοί οργανισμοί: πως το άτμισμα είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος διακοπής του καπνίσματος, συγκρινόμενο με άλλες φαρμακευτικές μεθόδους υποκατάστασης της νικοτίνης, δηλαδή τις τσίχλες νικοτίνης και τα τσιρότα. 

Τα πορίσματα της Cochrane Systematic Review, η οποία προέκυψε από τα συμπεράσματα 50 συνολικά άλλων μελετών από όλο τον κόσμο με δείγματα 12,430 ενηλίκων τεκμηριώνουν με εύληπτο και σαφή τρόπο πως το άτμισμα είναι ταυτόχρονα η πλέον ελκυστική λύση για τον ενήλικο καπνιστή να σταματήσει την βλαβερή του συνήθεια.

Αξίζει να τονισθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που o μη κερδοσκοπικός οργανισμός καταπιάνεται με το θέμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Σε αντίστοιχη μελέτη του το 2016 είχε και πάλι καταλήξει πως το άτμισμα είναι πιο αποτελεσματικός τρόπος διακοπής του καπνίσματος συγκριτικά με τα τσιρότα και τις τσίχλες νικοτίνης ωστόσο τότε ακόμη τα επιστημονικά στοιχεία ήταν ακόμη λιγοστά.

Η ομάδα του οργανισμού Cochrane υποστήριξε ακόμη πως δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη ένδειξη που να υποδεικνύει πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

“Υπάρχει μια ομοφωνία στην επιστημονική κοινότητα πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σαφέστατα λιγότερο επιβλαβή από ότι τα συμβατικά τσιγάρα, όμως δεν είναι εντελώς ακίνδυνα» υποστήριξε σε δήλωσή του ο ειδικός επιστήμονας Jamie Hartmann- Boyce, ο οποίος μαζί με άλλους συναδέλφους του ηγήθηκαν της έρευνας.

«Η εν λόγω μελέτη είναι τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη, επιβεβαιώνοντας οριστικά πως το άτμισμα αποτελεί για τους καπνιστές μια αποτελεσματική λύση για να εγκαταλείψουν το συμβατικό τσιγάρο» τόνισε ο πρώην Διευθυντής του Βρετανικού Κέντρου Μελέτης για τον καπνό και το αλκοόλ και Σύμβουλος Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ, John Brighton.

Στην ίδια μελέτη διευκρινίζεται ρητώς πως απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για να μπορέσουν να δουν οι επιστήμονες τις ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μελέτη μπορείτε να βρείτε εδώ 

Ο παρών ιστότοπος αφορά εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα, δυνητικά μειωμένου κινδύνου. Με την είσοδό σας δηλώνετε υπεύθυνα ότι είστε άνω των 18 ετών.

Είστε 18 ετών ή άνω;